Σύγκλιση Κύπρου & Τρόικα- Μπάχαλο με την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες

Μνημόνιο λοιπόν επί των προτάσεων για συνομολόγηση δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διαβάστε επίσης για την απάτη στο όνομα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Διαβάστε ακόμα για τους 24.000 ασθενείς που έχει ως τώρα το Ογκολογικό της Τρ. Κύπρου.


Αναφορικά με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από το Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύντομα θα απευθυνθεί στο λαό αναφορικά με το θέμα του Μνημονίου.

Στην ανακοίνωση της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αναφέρεται ότι η τρόικα είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές σχετικά με τα δομικά στοιχεία της πολιτικής ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Το απόλυτο μπάχαλο στις Βρυξέλλες

Πριν από λίγο η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Τρόικα, προκάλεσε σοκ στη Λευκωσία καθώς μιλάει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μία πιθανή συμφωνία ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ανακοίνωση της Τρόικα έχει ως εξής;

Οι αρχές και η ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ ομάδες, αναφέρεται, πέτυχαν ικανοποιητική πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις βασικές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα πιθανό πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ελέγχου για τις τράπεζες που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να προστεθούν στις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για χρηματοδοτικές λύσεις που να συνάδουν με τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Ωστόσο, πριν από λίγο, ο Όλι Ρεν έκανε δήλωση σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό το οποίο έχει η ανακοίνωση της Τρόικα. Ο κ. Ρεν, καλωσορίζει την επίτευξη σύγκλισης ανάμεσα σε Κύπρο και Τρόικα. «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ώστε να υπάρξει μία πλήρης συμφωνία πάνω σ ένα πρόγραμμα για την Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η η εκπρόσωποι της Τρόικα ζήτησαν την ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγο η προεδρία της Δημοκρατίας και ετοιμάζουν νέα ανακοίνωση στη βάση του γλωσσικού χαρακτήρα της δικής μας ανακοίνωσης.

Μάλιστα, αποκλειστικές πληροφορίες του 24Η σας παραθέτουν όλο το παρασκήνιο για το “Ναι” του Δημήτρη Χριστόφια για του Μνημόνιο.