Συλικιώτης: Όχι σε προσπάθειες καθυστερήσεων για το ΦΑ

 

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, από τη ΔΕΟΚ, ο Υπουργός είπε ακόμα ότι δεν θα συναινέσει σε προσπάθειες τεχνιτών αναβολών και καθυστερήσεων.


Διαβάστε επίσης “Ο Προϋπολογισμός μνημονίου στις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή”, αλλά και για την παραίτηση του Σόλων Κασίνη από την ΚΡΕΤΥΚ.


 Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και το ενδιαφέρον που επέδειξαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, κατά το β’ γύρο αδειοδότησης προσδίδουν στην Κύπρο σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, φέρνοντάς την ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ που έχει υπογράψει η Κύπρος με την Αίγυπτο το 2003, το Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010 και στις εργασίες ανόρυξης της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ πέντε και οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ενώ απομένει, όπως είπε, η ανόρυξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Αναφερόμενος στο β’ γύρο αδειοδότησης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τα αποτελέσματά του ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Κυβέρνησης, αφού υπεβλήθηκαν 33 αιτήσεις για χορήγηση αδειών, από 15 εταιρείες-κοινοπραξίες, για 9 τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ υπενθύμισε και την προ ολίγων ημερών απόφαση για καταρχήν χορήγηση τεσσάρων αδειών έρευνας υδρογονανθράκων. Ήδη, όπως είπε ο Υπουργός, με επιστολή του προς τις εταιρείες έχει κοινοποιήσει την απόφαση της Κυβέρνησης και τις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.

«Είναι ρεαλιστικό να αναμένω ότι εντός του 2013 οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν και οι εταιρείες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων. Όμως ακόμη και για πολιτικούς λόγους που είναι ευνόητοι θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και τη χορήγηση αδειών στα ερευνητικά τεμάχια που επιλέξαμε» είπε ο κ. Συλικιώτης.

Ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντάσσουν την Κύπρο στο διεθνές προσκήνιο στον τομέα του φυσικού αερίου, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, η οποία είναι βασική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργούν προϋποθέσεις να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και να αναδειχθεί ως ένας εναλλακτικός διάδρομος τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο, ανέφερε ο Υπουργός.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, στην ενίσχυση της ενεργειακής της αυτάρκειας, καθώς και στη θωράκιση του γεωστρατηγικού της ρόλου έχει καθορίσει ως σαφή στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, για αποθήκευση, επεξεργασία, διέλευση ή/και διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, είπε ο κ. Συλικιώτης, η Κύπρος σε συνεργασία και με τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου φιλοδοξεί να καταστεί πρόσθετη πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ. Το θέμα της δημιουργίας ενός νοτιοανατολικού διαδρόμου για τροφοδοσία της Ευρώπης συζητείται πολύ έντονα και στις Βρυξέλλες, ως μια αναγκαία υποδομή που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και υπολογίζεται ότι από τα αποθέματα που υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ μπορεί να τροφοδοτείται μέχρι 4% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι επιδιώκεται πολυμερής συνεργασία με την εμπλοκή και άλλων σημαντικών χωρών ή/και μεγάλων εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, ενώ θα πρέπει, σύμφωνα με τον Υπουργό, να θεωρείται δεδομένος ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στο τερματικό. Ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι το τερματικό θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2019 τόσο για λόγους εμπορικής αξιοποίησής του, όσο και για λόγους διατήρησης του στρατηγικού πλεονεκτήματος που αποκτά η Κύπρος στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Η ίδρυση της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) «αποτελεί κλειδί», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «δεν συναίνεσα και δεν θα συναινέσω στις όποιες προσπάθειες τεχνιτών αναβολών και καθυστερήσεων».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη Noble Energy για τους τρόπους αξιοποίησης του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12, στη συμμετοχή στο τεμάχιο 12 μετά από αίτημα της Noble Energy των δύο ισραηλινών εταιρειών Delek και Avner – που έχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων στα ισραηλινά οικόπεδα- και στην ανάθεση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης διεξαγωγής μελέτης για σκοπούς εμπορικής εκμετάλλευσης των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ένταξή τους στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.

Μίλησε επίσης για την ανάπτυξη στρατηγικών θέσεων συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες, την ανάθεση στη Νομική Υπηρεσία της διαμόρφωσης σχετικού νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, καθώς και για τις διαδικασίες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι η Κύπρος να έχει το δικό της αέριο.