Συλικιώτης: Όλες οι λεπτομέρειες για το Φυσικό Αέριο

 

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νεοκλής Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι η Noble επιθυμεί μέχρι το τέλος του2012 να επιτευχθεί συμφωνία με τη χώρα μας πάνω στο μοντέλο συνεργασίας για το τερματικό. Μίλησε επίσης για τα οικονομικά οφέλη και τα έσοδα της χώρας μας από το φυσικό αέριο, τα  χρονοδιαγράμματα αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες του β’ γύρου αδειοδότησης.

Εθνικό Ταμείου Υδρογονανθράκων 

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η διαδικασία ίδρυσης του Ταμείου είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Συζητούνται οι βασικές αρχές αυτού του Ταμείου, στη βάση των οποίων θα ετοιμασθεί νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το νομοσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο σε ένα μήνα. Ακολούθως θα πάει στο Υπουργικό κα έπειτα στη Βουλή για ψήφιση. Το πού θα διατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες είναι κάτι που έχει ήδη εγκριθεί από του υπουργικό συμβούλιο.

Έσοδα δισεκατομμυρίων…

«Μιλάμε για έσοδα δισεκατομμυρίων. Και αυτό, διότι δύσκολα μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση, αφού ουδείς γνωρίζει σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου μετά από κάποια χρόνια, καθώς και τις αγορές στις οποίες θα διατεθεί το κυπριακό φυσικό αέριο.»

Στις επόμενες 15 μέρες οι διαπραγματεύσεις για τα 4 τεμάχια του β’ γύρου αδειοδότησης

“Ήδη έχουν αποσταλεί  οι επιστολές στις εταιρείες και η διαπραγμάτευση θα γίνει σε στερεό υπόβαθρο.. Υπάρχουν οι τεχνικές και οι οικονομικές προτάσεις των εταιρειών, υπάρχει το πρότυπο συμβόλαιο καταμερισμού αλλά και όλα εκείνα τα δεδομένα για να γίνουν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις απ’ ότι έγιναν στο α’ γύρο αδειοδότησης.”

Το χρονοδιάγραμμα

«Σε δύο χρόνια θα γίνουν όλες οι διεργασίες- μελέτες, σεισμογραφικές έρευνες, θα γίνουν και οι σεισμογραφικές έρευνες και οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Άρα τα συμβόλαια θα πρέπει να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2013. Και με την υπογραφή των συμβολαίων θα μπουν στα κρατικά ταμεία περίπου 200 εκατομμύρια. Εάν γίνουν έτσι τα πράγματα, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το 2015 θα έχουμε νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στα 4 τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Το κράτος θα έχει δικαιώματα στα έσοδα σε ποσοστό περίπου 70%».


Διαβάστε επίσης για τη νέα δημοσκόπηση και τη σκληρή μάχη Μαλά-Λιλλήκα για β’γύρο στις προεδρικές εκλογές αλλά και το τι αποκαλύπτουν οι μέλλουσες πρώτες κυρίες.