Συμφωνία μετακίνησης του φράχτη από τη νεκρή ζώνη

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ώρα που θα το πράξουν αυτό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μισέλ Μποναρντό.


Διαβάστε επίσης τι είπε κατά την απολογία της η Έλενα Σκορδέλη για την υπόθεση “Αντης Χατζηκωστής”. Διαβάστε ακόμα και δείτε αυτούσιο το Μνημόνιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι κατοχικές αρχές δεν ήθελαν να μετακινήσουν το φράκτη πριν τη δύση του ήλιου για να μην μαγνητοσκοπηθεί και προβληθεί η ενέργειά τους αυτή από τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονταν από το πρωί στην περιοχή, μετά την αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης και του κατοχικού στρατού.

Ενωρίτερα ο κοινοτάρχης Αυλώνας Διονύσης Πέτρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως γύρω στις 4 το απόγευμα που είχε περάσει από την περιοχή διαπίστωσε πως οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης είχαν αποχωρήσει από εκεί, αφού τοποθέτησαν έντεκα βαρέλια δίπλα από το φράκτη των κατοχικών δυνάμεων και πως εκεί παρέμειναν μόνο δυο άντρες του κατοχικού στρατού.

Ο κ. Μποναρντό, υπόψη του οποίου θέσαμε τη δήλωση του κ. Πέτρου, ανέφερε πως αυτό σημαίνει πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν τελειώσει τη δουλειά τους στην περιοχή.

Είπε πως οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν συμφωνήσει να μετακινήσουν το φράκτη «αλλά δεν υπάρχει ακριβής ώρα πότε θα γίνει αυτό», προσθέτοντας πως εάν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αποχωρήσει από την περιοχή αυτό σημαίνει πως έχουν τελειώσει τη δουλειά τους, που ήταν να τοποθετήσουν τα βαρέλια, και τώρα εναπόκειται στις τουρκικές δυνάμεις να μετακινήσουν το φράκτη τους.

Ευχήθηκε το όλο θέμα να λήξει, ενώ ερωτηθείς εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα μεταβούν στην περιοχή αύριο για να δουν εάν μετακινήθηκε ο φράκτης απάντησε καταφατικά.

Στο μεταξύ, ο κοινοτάρχης Αυλώνας στις δηλώσεις του κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη για το όλο θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ