“Συμβολική” καταδίκη σε ισόβια για δύο πρώην Ναζί


Διαβάστε επίσης, “Εκτάκτως στη Γάζα ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου” και “Η Τρόικα θα μας βάλει στο «αρτσιομάντρι» της”.


Το ιταλικό εφετείο επιβεβαίωσε την Πέμπτη 15/11, την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη, δύο πρώην αξιωματικών των Ναζί, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου.

Ο 95χρονος Φρίτζ Γιάους, και ο 91ος ετών Ρόμπερτ Γιόχαν Ρις, κρίθηκαν ένοχοι για τις δολοφονίες 84 αμάχων στο Padule di Fucecchio της Τοσκάνης, το 1944. Η καταδίκη έχει αποκλειστικά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της.

Παράλληλα το εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που υποχρέωνε τη γερμανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων, με 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έγινε καθώς το Διεθνές Δικαστήριο τον περασμένο Μάρτιο, χορήγησε στη Γερμανία νομική ασυλία από αγωγές σε ξένα δικαστήρια που κάνουν συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ζητώντας χρηματικά αντισταθμιστικά οφέλη.

Τον περασμένο μήνα, διπλωματική διένεξη ξέσπασε μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας, όταν γερμανικό δικαστήριο έκρινε ανεπαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη οκτώ πρώην αξιωματικών των Waffen SS, που είχαν ήδη καταδικαστεί ερήμην στην Ιταλία, για μια ακόμη ναζιστική σφαγή, στην πόλη Sant’Anna di Stazzema.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.