Τελείωσε η συνάντηση στο Προεδρικό


Διαβάστε επίσης για το αδιέξοδο στο Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα. Διαβάστε ακόμα για την ποινή φυλάκισης σε πρώην Πρωθυπουργό της Κροατίας.


Στη συνάντηση αυτή την στιγμή συμμετείχαν οι πάντες. Η διαπραγματευτική ομάδα και οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης από την μία και η Τρόικα από την άλλη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε. Πληροφορίες υπάρχουν για συνέχιση της συζήτησης μετά την σύσκεψη Χριστόφια – Αρχηγών. Η τρόικα παραμένει στο Υπουργείο Οικονομικών και συνεδριάζει.  

Λόγω των εξελίξεων άλλαξε η ώρα της συνάντησης του προέδρου Χριστόφια με τους αρχηγούς από τις 10:00 στις 11:00. Η συνάντηση ξεκίνησε πριν από λίγο. 

Στη σύσκεψη παρεβρίσκονται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Γενικός Δ/ντης του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρα τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάστηκε έγγραφο με τις θέσεις Λευκωσίας και Τρόικα μετά την σημερινή συνάντηση όπου θα μελετηθεί στη σύσκεψη.

Όπως πρώτο αποκάλυψε χθες βράδυ το 24Η η κυβέρνηση έκανε υποχωρήσεις σε βασικά ζητήματα με σκοπό να υπάρξει μια τελική συμφωνία. Ωστόσο οι πληροφορίες μιλούν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το τελικό αδιέξοδο.

•Για το θέμα της συνεισφοράς του κράτους προς το ΤΚΑ, ύψους 4,3% στο οποίο η Τρόικα ζητά να καταργηθεί η κυβέρνηση αντιπροτείνει να δίδεται σε ύψος 2,15%.

•Η Τρόικα φέρεται να ζητά τη διαγραφή του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ, ύψους 7,2 δισ. Φαίνεται πως η κυβέρνηση υποκύπτει και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τοποθέτηση αναλογιστή ώστε να γίνει κούρεμα του ποσού.

•Ως προς το όριο συνταξιοδότησης, φαίνεται αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι υπάρχει συμφωνία στο 65ο έτος της ηλικίας. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά κάθε 6 μήνες ως το 2016 και κάθε 10 χρόνια θα αναθεωρείται και θα ανεβαίνει ένα  χρόνο. 

•Για το φυσικό αέριο επαναλαμβάνεται η πρόταση στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή του δανείου, ένα μέρος σε επενδύσεις για υποδομές, κυρίως για το φυσικό αέριο, και ένα μέρος θα κατατίθεται για τις μελλοντικές γενιές, όχι μόνο ως αποθεματικό αλλά και σε επενδύσεις. Το φυσικό αέριο αποτελεί την μεγαλύτερη “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης.

•Στις περικοπές μισθών και συντάξεων προτείνει η κυβέρνηση να είναι κλιμακωτές ωστόσο στις υψηλές κλίμακες ξεπερνούν οι μειώσεις το 15%. Επίσης προτείνεται από το 2014, επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών που μπορεί να φτάσει το 3%. 

•Στο θέμα της εκποίησης ακινήτων η κυβέρνηση ζητά 3 χρόνια και το μέτρο να υλοποιηθεί μετά την ανάκαμψη της οικονομίας.

•Στο θέμα των ημικρατικών οργανισμών η Κυβέρνηση και πάλι διατηρεί την άρνησή της για ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων οργανισμών και αντιπροτείνει όπως διατίθενται τα έσοδα από τους οργανισμούς αυτούς για αποπληρωμή μέρους του δανείου

Για την ΑΤΑ προτείνεται να μην δίδεται για όσα χρόνια έχει ισχύ το μνημόνιο, ενώ στο μεσοδιάστημα θα γίνει η αναδιάρθρωσή της η οποία θα εγκριθεί και από τα ίδια τα όργανα της Τρόικα. Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών η Κυβέρνηση αναφέρει να αναμένουμε την τελική έκθεση της Pimco που θα καταδεικνύει το τελικό ποσό.