Τεστ αντοχής για το μνημόνιο

Δυο βδομάδες μετά την αποστολή των κυβερνητικών αντιπροτάσεων και δέκα ημερών έντονων συζητήσεων και ακόμη το τοπίο γύρω από την υπογραφή του μνημονίου παραμένει θολό. Η Τρόικα από την περασμένη Πέμπτη έχει βάλει την κυβέρνηση να περιμένει στο ακουστικό. Όλες οι πληροφορίες που έλεγαν για κάθοδο της Τρόικα σήμερα  διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα η στάση αναμονής της Λευκωσίας να εχει μετατραπεί σε στάση προβληματισμού καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.


Διαβάστε επίσης  για τη ληστεία σε φούρνο στη Λευκωσία αλλά και ποια είναι η επικρατέστερη λύση για τα αξιόγραφα.


Την ίδια ώρα φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ένα γερμανικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από τον εταιρικό φόρο και όχι μόνο. Μέσα σε 4 ημέρες οι Γερμανοί χτύπησαν τρεις φορές.
Η πρώτη με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που οριοθέτησε τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο το 2013 και από το παράθυρο έβαλε στο τραπέζι Θεμα εταιρικού φόρου.
Η δεύτερη ήταν με το δημοσίευμα του γερμανικού Reuters που τόνιζε ότι οι αντί προτάσεις της κυβέρνησης κρίνονται από την Τρόικα ως ανεπαρκής.
Η τρίτη με το περιοδικό Spiegel που φιλοξένησε δηλώσεις στελέχους της αντιπολίτευσης που συνέδεσε τη στήριξη με ατεκμηρίωτες θέσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από Ρώσους και με τον εταιρικό φόρο. Το περιοδικό επικαλέστηκε έγγραφο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που αναφέρει ότι υπάρχουν μαύρα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο και καταθέσεις ύψους €17 δισ.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι θέμα εταιρικού φόρου δεν ετέθη από την Τρόικα, ωστόσο γίνεται ξεκάθαρα ότι όταν το μνημόνιο θα πάει στο eurogroup, εκει θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μεγάλη πολιτική μάχη.