Τεστ αίματος δείχνει την ημέρα θανάτου…

 

Όπως αναφέρουν μέσω ενός τεστ αίματος, που αναλύει το DNA, μπορεί να καθορίσει το ρυθμό γήρανσης και συνεπώς το προσδόκιμο ζωής και τον κατά προσέγγιση χρόνο του θανάτου ενός οργανισμού. Οι Βρετανοί ερευνητές έκαναν τη μελέτη τους σε άγρια πουλιά. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιου είδους τεστ δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ζώα εκτός εργαστηρίου.


 

Διαβάστε επίσης για το 16χρονο μοναχό που έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα. Διαβάστε ακόμα ποια πασίγνωστη ηθοποιός ήταν διαδηλώτρια από μικρή.


 

Οι ερευνητές μέτρησαν το μέσο μήκος των τελομερών που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και μικραίνουν σταδιακά όσες περισσότερες φορές διαιρούνται τα κύτταρα (ο αριθμός αυτός αυξάνει όσο γερνάει ένας οργανισμός).

Τα τελομερή (που συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) προστατεύουν τα γονίδια των χρωμοσωμάτων και εμποδίζουν να κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, δηλαδή να γίνουν καρκινικά. Όμως ενώ προφυλάσσουν τον οργανισμό, από την άλλη έχουν ως συνέπεια τη γήρανση, επειδή όταν φθάνουν σε ένα κρίσιμο μικρό μέγεθος, αναγκάζουν τα κύτταρα να σταματούν να λειτουργούν. Όσο τα γερασμένα κύτταρα αυξάνονται σε ένα οργανισμό, τόσο αυτός γερνάει συνολικά.

Έτσι, τα μέρη αυτά της ακολουθίας του DNA αποτελούν ένα είδος βιολογικού ρολογιού που μετρά με ακρίβεια τη βιολογική ηλικία κάποιου των ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Όσο πιο υγιής είναι κανείς, τόσο καλύτερα και πιο μεγάλα τελομερή έχει. Αλλά είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν αυτό είναι συνέπεια της υγείας του ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, οι οξειδωτικές ουσίες καταστρέφουν τα τελομερή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και το έντονο σωματικό ή ψυχικό στρες μικραίνουν τα τελομερή (και άρα τη διάρκεια της ζωής).

Και, βεβαίως, ακόμη και αν μπορέσει ποτέ να υπάρξει μια σχετική εκτίμηση για τα ανθρώπινα μέτρα, θα αφορά μόνον το θάνατο από φυσικά αίτια.

Πηγή: 24h.gr