Το «μπαλάκι» στον Χριστόφια – Σε εξέλιξη η σύσκεψη για τα δημοσιονομικά

 Οι δύο πλευρές καλούνται να τα βρουν σε θέματα – φωτιά που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.


Διαβάστε επίσης πως έκαναν “φτερά” χρυσαφικά από σπίτι στη πρωτεύουσα και για την μεγάλη “μάχη” της Ελλάδας στο αυριανό Eurogroup.


1.Η Τρόικα ζητά τριετές πάγωμα της ΑΤΑ και ακολούθως την καταβολή της μειωμένης κατά 50%, με την Κυβέρνηση να αντιπροτείνει την καταβολή της ΑΤΑ μία φορά το χρόνο και τη μη παραχώρησή της όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

2.Η Τρόικα ζητεί επίσης την κατάργηση της κρατικής συνεισφοράς ύψους 4,3% στις συντάξεις, καθώς και τη διαγραφή του κυβερνητικού χρέους ύψους 7,2 δις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Κυβέρνηση πάντως διαφωνεί με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. 

3.Στις νέες απαιτήσεις της Τρόικας περιλαμβάνονται επίσης και η λήψη μέτρων ύψους 1,2 δις και όχι 975 εκ. που είχε προτείνει στις 25 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες μειώσεις μισθών. 

Τι γίνεται με τους ημικρατικούς

Η τρόικα είχε ξεκαθαρίσει ότι απαιτεί την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών ειδικά εάν το χρέος αποδειχθεί και από την έκθεση της Pimco είναι μη βιώσιμο. Θα αποδειχθεί στη πράξη εάν ισχύουν οι πληροφορίες που λένε ότι η Τρόικα φαίνεται να αποδέχεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπερνά τα 10 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οπότε δεν θα «πειραχθούν» οι ημικρατικοί, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. 

Η εικόνα που γνωρίζουμε είναι ότι η Τρόικα προτείνει την ιδιωτικοποίησή τους, ενώ η Κυβέρνηση διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και έχει καταρτίσει πλάνο για την ιδιωτικοποίηση των μη κερδοφόρων ημικρατικών.

Μάχη και για το Φυσικό Αέριο

Διαφωνία υπάρχει και στο θέμα του φυσικού αερίου, με την Τρόικα να ζητά όπως τα έσοδα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση του χρέους, ενώ η Κυβέρνηση αντιπροτείνει τη δημιουργία ταμείου στο οποίο να κατατίθενται τα έσοδα από το φυσικό αέριο και ακολούθως ένα μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών, ένα μέρος για τις μελλοντικές γενιές και ένα μόνο μέρος να πηγαίνει για την εξόφληση του χρέους.

Το θέμα του Φυσικού Αερίου προκάλεσε και ενδοκυβερνητική κρίση με τους Νεοκλή Συλικιώτη να δείχνει την δυσφορία του για τους χειρισμούς Σιαρλή.