Το επιτελείο Λιλλήκα σχολιάζει τοποθετήσεις Αναστασιάδη

 


Διαβάστε επίσης για την ανησυχία του κ. Ομήρου σχετικά με τα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για την ξαφνική παραίτηση Δημάρχου.


“Δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης `υιοθετεί` τη διαδικασία που πρότεινε ο Γιώργος Λιλλήκας, όπως και τη θέση του για απόσυρση των υποχωρήσεων μας”, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το επιτελείο του κ. Λιλλήκα.

Προσθέτει παράλληλα ότι “προκαλούν όμως απορίες οι προεκλογικές μεταμφιέσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ” και επικαλείται συνέντευξη του κ. Αναστασιάδη στην εκπομπή “Επωνύμως” στο ΡΙΚ (9 Οκτωβρίου), κατά την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν μας χωρίζουν διαφορές στο εδαφικό με την πρόταση της Κυβέρνησης, ενώ πολύ πρόσφατα έθεσε εκ νέου θέμα διεύρυνσης των συνομιλιών”.

“Διερωτόμαστε ποια από τις τρεις θέσεις υιοθετεί τελικά ο κ. Αναστασιάδης; Επειδή όμως έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι τις εκλογές, δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν ο κ. Αναστασιάδης μας πει ότι υποστήριξε σθεναρά το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν το 2004!”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος αναφέρεται ότι εκείνο το οποίο προκάλεσε θλιβερή εντύπωση είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Αναστασιάδη στις «Αντιθέσεις» ότι το 12% των ανέργων προέρχεται από τον πλούτο!  “Δηλαδή, ο κ. Αναστασιάδης μας είπε ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα άνεργους είναι πλούσιοι”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Γ. Λιλλήκας: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από εταιρικό φόρο 

Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφορικά με τα ρωσικά κεφάλαια και την παρουσία ρωσικών εταιριών στην Κύπρο είναι εντελώς αβάσιμα και έχουν πολιτικές σκοπιμότητες, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ρωσικές καταθέσεις και εταιρείες υπάρχουν και στην Αυστρία.

“Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφορικά με τα ρωσικά κεφάλαια και την παρουσία ρωσικών εταιριών στην Κύπρο είναι εντελώς αβάσιμα και έχουν πολιτικές σκοπιμότητες. Θέλω να υπενθυμίσω ότι όσες ρωσικές εταιρείες και ρωσικές καταθέσεις υπάρχουν στην Κύπρο, άλλες τόσες, αν όχι περισσότερες, υπάρχουν στην Αυστρία και είναι ιδιαίτερα προσβλητικό μια χώρα-μέλος της ΕΕ να θεωρεί ότι μπορεί σε μια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, που ομόφωνα έγινε αποδεκτή στην ΕΕ αλλά και είναι και μέρος του Eurogoup, να γίνεται ξέπλυμα βρώμιου χρήματος”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψής του στη δεξαμενή σκέψης “Θουκυδίδης”.

Αφού υπενθύμισε ότι ο εταιρικός φόρος της Κύπρου διαμορφώθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση της ΕΕ κατά την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε πως το ζήτημα του εταιρικού φόρου μπορεί να συζητηθεί και πρέπει να συζητηθεί αν το επιθυμούν κάποιες χώρες στους θεσμούς της ΕΕ όπως είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Είναι και απαράδεκτο, αλλά και επικίνδυνο να παρακαμφθούν οι θεσμοί της ΕΕ, είναι ανήθικο να γίνει εκμετάλλευση της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ένα κράτος-μέλος για να παρακαμφθούν οι θεσμοί της ΕΕ και να εισαχθούν από την πίσω πόρτα αποφάσεις πάνω σε ένα κράτος, αποφάσεις οι οποίες υπό διαφορετικές περιπτώσεις θα έπρεπε να ληφθούν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, πρόσθεσε, επικρίνοντας την γερμανική Κυβέρνηση των τελευταίων δύο χρόνων ότι υποσκάπτει την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και ότι “κινδυνεύουν να μετατρέψουν το ευρώ από κοινό νόμισμα σε εθνικό νόμισμα”.

Λέγοντας ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο υποψήφιος Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι “με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να καταλήξουμε σε στενά χρονοδιαγράμματα και να διαπραγματευόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο επιτρέποντας σε κάποιες πρωτεύουσες να μας επιβάλουν ή να επιχειρούν να μας επιβάλουν αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα και για τις επόμενες γενιές”.

Συνάντηση με Δεξαμενή Σκέψης “Θουκυδίδη”

Εξάλλου σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση με τη δεξαμενή σκέψης “Θουκυδίδης”, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εγκαινιάζει σήμερα σειρά συναντήσεων με την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί μελέτες που έχει κάνει η δεξαμενή σκέψης “Θουκυδίδης” και οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο προεκλογικό του πρόγραμμά.

Είπε ακόμη ότι το επιτελείο θα εξαγγείλει σύντομα την πραγματοποίηση διεπιστημονικού συμβουλίου “το οποίο στόχο θα έχει την παραγωγή σκέψης και προτάσεων για τη διαμόρφωση σύγχρονων και αποτελεσματικών πολιτικών εκσυγχρονισμού του κράτους μας, αλλά και γενικότερα της οικονομίας και των κοινωνικών δομών μας”.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της δεξαμενής Άθως Κοιρανίδης εξέφρασε τη χαρά του από το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση να συμπεριληφθούν στο εκλογικό πρόγραμμα του Γιώργου Λιλλήκα αρκετές από τις εισηγήσεις της δεξαμενής και εξέφρασε την ελπίδα όπως και οι άλλοι υποψήφιοι δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον.

Πηγή ΚΥΠΕ