Το ντέρμπι των εκλογών για Μαλά- Λιλλήκα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαρισμό της εφημερίδας «Φ» ο Νίκος Αναστασιάδης αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από ότι τον περασμένο μήνα ενώ ο Σταύρος Μαλάς παρέμεινε στάσιμος στα ποσοστά του. Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ο κερδισμένος του μήνα αφού εκτοξεύθηκε κατά 5,6 μονάδες, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ. 


Διαβάστε επίσης για τη νέα καταιγίδα που θα πλήξει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ αλλά και για τον φόνο 19χρονου στην Αγία Νάπα.


Δεδομένου ότι η μάχη για το εισιτήριο που οδηγεί στο δεύτερο γύρο είναι ανοικτή για τους Σ. Μαλά και Γ. Λιλλήκα έχει σημασία να εξετάσει κανείς τις επιδόσεις τους έναντι του Ν. Αναστασιάδη. ΟΓ. Λιλλήκας καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι ο Σ. Μαλάς σε περίπτωση που μονομαχήσουν με τον Ν. Αναστασιάδη. Η απόσταση που έχει να διανύσει ο κ. Λιλλήκας για να φτάσει τα σημερινά δεδομένα- τον κ. Αναστασιάδη είναι 10% και ο κ. Μαλάς 20%.

Ωστόσο κλειδί για τις προεδρικές εκλογές και τους υποψηφίους αποδεικνύονται η αποχή, το λευκό και οι αναποφάσιστοι. Την ίδια ώρα, οι συσπειρώσεις των κομμάτων δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου. Είναι προφανές ότι οι μηχανές των επιτελείων δεν έχουν πιάσει ακόμα έντονους ρυθμούς ενώ διαπιστώνεται μια δυσκολία προσέγγισης των πολιτών. Οι μόνες διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στις συσπειρώσεις είναι στο ΔΗΚΟ. Φαίνεται να ανεβαίνει η στήριξη προς Αναστασιάδη, όμως οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ ψηφίζουν Γιώργο Λιλλήκα.

 Επίσης ακόμα μια δημσκόπηση επιβαιβεώνει το ντέρμπι για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και δίνει προβάδισμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα έναντι του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά.

Η έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η εταιρεία Pulse Market Research για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δείχνει αμφίρροπη μάχη στο δεύτερο γύρο μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου στις προεδρικές Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Λιλλήκα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του κ. Λιλλήκα, η παγκύπρια αυτή έρευνα, με δείγμα 2.031 συνεντεύξεις, διενεργήθηκε για το επιτελείο Λιλλήκα και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, “επιβεβαιώνει δε τη μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, όπως αυτή καταγράφεται και σε άλλες έρευνες κοινής γνώμης”.

“Από τα ευρήματα”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “ξεχωρίζουν τα δύο αντιφατικά σενάρια δεύτερου γύρου: Σε μιαν πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Αναστασιάδη – Λιλλήκα όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε `ντέρμπι`, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος μειώνει σε απόσταση αναπνοής τη διαφορά που τον χωρίζει από τον κύριο αντίπαλο του (39% έναντι 33%), ενώ, αντίθετα, στο σενάριο μεταξύ Αναστασιάδη – Μαλά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποκτά μια μεγάλη διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων και είναι σχεδόν βέβαιη η εκλογή του (46% έναντι 25%)”.

Σύμφωνα με την έρευνα, “στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Γιώργος Λιλλήκας λαμβάνει το 19,4%, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα”, ενώ, την ίδια ώρα, ο Σταύρος Μαλάς παραμένει καθηλωμένος στο 18,7% και ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει το 34,5% των ψήφων”.

“Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός”, δηλώνει το εκλογικό επιτελείο, “ότι ο κ. Λιλλήκας λαμβάνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον κ. Αναστασιάδη μεταξύ των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων (42% έναντι 22%), παρά την επίσημη απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΣΥ”.

Στα άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “είναι αξιοσημείωτο ότι το 88% των ψηφοφόρων εκφράζουν πρόθεση να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα” και “η οικονομία είναι το κύριο θέμα που ενδιαφέρει τους πολίτες και αυτό που θα κρίνει τη στάση τους στις προεδρικές εκλογές”.