Το παρασκήνιο της δήλωσης Σόιμπλε

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h το Προεδρικό μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ζήτησε από το γερμανικό υπουργείο την επίσημη μετάφραση των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε.

Κύκλοι του Προεδρικού υποστηρίζουν ότι η δήλωση αυτή και το νόημα της, δεν έχει σχέση με ότι έχει σχολιαστεί χθες (31/11), καθώς δείχνει ότι ο κ. Σοιμπλε απλώς δεν έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις που γίνονται με την Τρόικα.

Διαβάστε τι είπε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε

Μάλλον το ερχόμενο έτος θα αρχίσουν πολύ συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση.

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Σόϊμπλε προέβη στη δήλωση σε ερώτηση ακροατή  κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης χθες στο Βερολίνο, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για οικονομική βοήθεια.

Ο ακροατής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ρώτησε εάν θα ζητηθεί να αλλάξει η Κύπρος το φορολογικό καθεστώς της έναντι των ξένων εταιρειών για να της δοθεί η οικονομική βοήθεια.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε επί λέξει:

«Με την Κύπρο δεν έχουν αρχίσει πολύ συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Υποθέτω, σχεδόν, ότι αυτό μάλλον  θα συμβεί το ερχόμενο έτος. Γι’ αυτό και δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να τις αξιολογήσω (τις διαπραγματεύσεις). Γνωρίζω, όμως, ότι κράτη-μέλη της ΟΝΕ θέτουν αυτή την απαίτηση, για την οποία μιλήσατε, πολύ έντονα, και, πιστεύω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό.»

Το ΔΝΤ διαψεύδει τον Σόιμπλε για Κύπρο

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις διέψευσε έμμεσα τις χθεσινές (31/10) δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ότι δεν αναμένει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Κύπρο πριν το 2013.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε:

“Είχαμε νωρίτερα φέτος μία αποστολή στην Κύπρο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν έλαβαν αντιπροτάσεις από τις αρχές, σε αριθμό θεμάτων. Τις αναλύουμε και συζητούμε με τις κυπριακές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, Στη βάση αυτής της εκτίμησης και του διαλόγου αναμένουμε σύντομα μία νέα αποστολή στην Κύπρο. Όμως δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι ημερομηνίες».