Το σημερινό “μενού” της Τρόικα


Διαβάστε επίσης, “ΕΔΕΚ: Kαταγγέλλει την επιδρομική ενέργεια των Τούρκων” και “Απεργίες σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία”.


Ωστόσο, δεν τέθηκε το θέμα της προσέλκυσης ξένων εταιρειών στην Κύπρο, που θεωρείται μια σημαντική δραστηριότητα των δικηγορικών γραφείων.

«Οι αντιπρόσωποι της Τρόικας ήθελαν να ξέρουν πώς δουλεύει το δικηγορικό επάγγελμα, πράγμα το οποίο τους εξηγήσαμε και αναμένουμε τις δικές τους θέσεις για να απαντήσουμε σε περαιτέρω θέματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Διομήδης Καλλής.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στη συζήτηση δεν τέθηκε το θέμα της προσέλκυσης ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

«Τίποτα από όλα αυτά, ήταν γενικά το πώς δουλεύει το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Καλλής ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν έκαναν καθόλου επισημάνσεις. «Θα μας στείλουν γραπτώς κάποια ερωτήματα τα οποία θα απαντήσουμε», κατέληξε.

Διενέργεια μελέτης για την αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας

Σε μία άλλη εξέλιξη Κυβέρνηση και Τρόικα θέλουν να αναθέσουν από κοινού σε ανεξάρτητο οίκο τη διενέργεια μελέτης για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το θέμα αυτό συζητήθηκε στην πρωινή συνάντηση μεταξύ των τεχνοκρατών της Τρόικα και της Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημόσιας Διοίκησης σήμερα στο ΥΠΟΙΚ με αντικείμενο την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα θα δώσει έμφαση σε φοροεισπρακτικά τμήματα, αλλά και Υπουργεία που έχουν να κάνουν με έσοδα και δαπάνες, όπως το Υπουργείο Υγείας.

Μέσα από τις επαφές και μελέτες τους, οι τεχνοκράτες της Τρόικα θεωρούν ότι υπάρχουν τμήματα και υπηρεσίες που χρειάζονται βελτίωση.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στο προσχέδιο μνημονίου που επέδωσε η Τρόικα όσο και στις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίες.

Στο μεταξύ ανησυχίες εκφράζει ο δικηγορικός κόσμος αναφορικά με τις θέσεις που εκφράζει η Τρόικα.

Ειδικότερα, στην συνάντηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στο ΥΠΟΙΚ με τον Δικηγορικό Σύνδεσμο, φαίνεται να τέθηκε το θέμα φιλελευθεροποίησης των χρεώσεων των δικηγορικών γραφείων, αλλά και η φιλελευθεροποίηση της διαφήμισης από δικηγορικά γραφεία, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορεύεται.

Αυτό, εκτιμούν κύκλοι του δικηγορικού συνδέσμου θα ισοδυναμεί με την εμπορευματοποίηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

ΕΥΡΩΚΟ: Ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί εκ μέρους Κυβέρνησης

Για ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μάριος Καράντωνας, αναφερόμενος στους χειρισμούς της Κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

«Η εικόνα σύγχυσης και αμηχανίας που εκπέμπει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι οι χειρισμοί των κυβερνώντων αποτελούν ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί», αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι «το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί επιδεινώνει το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες και πλήττει καθοριστικά τη ψυχολογία εντός και εκτός Κύπρου, ενισχύοντας έτσι την ύφεση».

Εκφράζει παράλληλα η θέση ότι «η ανεπάρκεια της κυβέρνησης οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

«Καλούμε τους κυβερνώντες έστω και τώρα να υποδείξουν στις τράπεζες ότι μετά τις κρατικές εγγυήσεις που εξασφάλισαν, επιβάλλεται να μειώσουν τα επιτόκια τους και να διαθέσουν πόρους για ενίσχυση των επιχειρήσεων», συνεχίζει ο κ. Καράντωνας, εκτιμώντας ότι «μόνο έτσι θα πετύχουμε ανάπτυξη και θα μειώσουμε την ανεργία».

Την ίδια ώρα καλεί την Κυβέρνηση «να προχωρήσει έγκαιρα σε στοχευμένα μέτρα προστασίας των πολιτών οι οποίοι αδυνατούν να είναι αξιόχρεοι και λόγω της οικονομικής κρίσης». Συγκεκριμένα προτείνει όπως αποφασιστεί αναστολή εκτέλεσης δικαστικών ενταλμάτων, έκδοσης πτωχεύσεων και εκποίησης ακίνητης περιουσίας και εκδόσεων διάλυσης εταιρειών όσον αφορά δανειολήπτες και εγγυητές χρηματοπιστωτικών οργανισμών.  

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο συνεχίζονται, «για ακόμα μια φορά σημειώνεται το αλαλούμ δηλώσεων των κυβερνώντων επιδεικνύοντας τον ερασιτεχνισμό που τους διακατέχει στο χειρισμό κρισίμων καταστάσεων», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου.

Κίνημα Οικολόγων: Συνεχίζεται το αλαλούμ δηλώσεων των κυβερνώντων

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, με θέμα «Κυβερνητικό αλαλούμ» για την Τρόικα, η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «μας κάνει να διερωτόμαστε αν αυτοί που στην πραγματικότητα διαβουλεύονται το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, αντιλαμβάνονται τι γίνεται».

«Οι αντιφατικές δηλώσεις των αξιωματούχων της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλούν περαιτέρω σύγχυση με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα. Τελικά ποιος μας λέει την αλήθεια; Ως Κίνημα Οικολόγων θεωρούμε απαράδεκτη, τη στάση της Κυβέρνησης να κρατάει από την μια πλευρά τους πολίτες στο σκοτάδι και από την άλλη να στέλνει αμφίσημα μηνύματα που συγχύζουν και παραπλανούν. Δεν έγινε οποιαδήποτε ενημέρωση ούτε πριν τις διαπραγματεύσεις αλλά ούτε και τώρα», πρόσθεσε.

Η όποια πληροφόρηση, συνέχισε, γίνεται για ακόμα μια φορά μέσω των ΜΜΕ με τις επιλεκτικές διαρροές και με δηλώσεις που η μια πολεμά την άλλη.

«Είναι ανησυχητικό να διαπιστώνεται για άλλη μια φορά δημόσια η διάσταση απόψεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρμοδίων υπευθύνων της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας. Οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα αφορούν όλους μας και απαιτούμε την άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων πριν την οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν μας ικανοποιούν οι εκ των υστέρων διαβεβαιώσεις και καθησυχάσεις. Αν οι αρμόδιοι αδυνατούν να δώσουν υπεύθυνη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση καλύτερα να σιωπούν και να μην κάνουν καθόλου δηλώσεις», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ