Β. Σιαρλή: Στα χέρια των βουλευτών εντός της ημέρας το μνημόνιο

Ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ανέλυσαν το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι αργά χθες βράδυ (28/11) έλαβε από τις Βρυξέλλες το τελικό κείμενο της συμφωνίας με ορισμένες παρατηρήσεις, προσθέτοντας ότι αυτό έχει επιστραφεί στις Βρυξέλλες. “Εφόσον πάρουμε το πράσινο φως (από την Τρόικα) σύμφωνα με τη διευθέτηση που κάναμε μαζί τους θα άρουν την εμπιστευτικότητα και πιστεύω ότι πολύ σύντομα εντός της ημέρας θα έχουμε τη δυνατότητα να σας δώσουμε το ολοκληρωμένο κείμενο χωρίς καμία παράληψη”, συμπλήρωσε.


 Διαβάστε επίσης, “Καθημερινότητα οι κλοπές και οι διαρρήξεις” και “Μαλάς: Πολιτική ανευθυνότητα οι αναφορές Αναστασιάδη”.


Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο κ. Σιαρλή είπε ότι  στόχος όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα είναι πρωτογενές πλεόνασμα 4% μέχρι το 2016, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη πως η συνολική προσαρμογή για την περίοδο το προγράμματος προσαρμογής (2012-2016) θα ανέλθει στο 7,3% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, όπως είπε, η προσαρμογή για το 2012 θα ανέλθει στο 0,25% του ΑΕΠ, το 2013 στο 2,75%, το 2014 στο 1,75% το 2015 στο 1,5% και το 2016 στο 1,0% του ΑΕΠ.

Όπως είπε, κάθε τρεις μήνες θα γίνεται αναθεώρηση σε επίπεδο Eurogroup για το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

O Διοικητής της Κεντρικής; Τράπεζας κ. Δημητριάδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η άμεση εφαρμογή της τελικής συμφωνίας που θα προκύψει με την Τρόικα και η πιστή υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό  του κράτους για το 2013 αποτελούν τα εχέγγυα για την επάνοδο της οικονομικής σταθερότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ