Β. Σιαρλή: “Τα συμφωνήσαμε”

Εξήγησε ταυτόχρονα πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσιοποίηση του τελικού ύψους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικού τομέα που αναμένεται να γίνει γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου.


Διαβάστε επίσης για to “χέρι” που θέλει να βάλει η Τρόικα στα Ρωσικά κεφάλαια της Κύπρου. Διαβάστε ακόμα για το “αδιέξοδο” στον προυπολιγισμό της Ε.Ε.


“Έχουμε συμπληρώσει το πρώτο και πολύ πολύ σημαντικό στάδιο που αφορά το μνημόνιο, τους όρους του μνημονίου και τώρα θα αρχίσει η διαδικασία της επεξεργασίας ούτως ώστε να καταλήξουμε στο σημείο όπου το μνημόνιο αυτό θα υποβληθεί επισήμως στο Eurogroup”, ανέφερε στις δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Σιαρλή.

Όπως είπε, Κυβέρνηση και Τρόικα κατέληξαν σε κατ` αρχήν συμφωνία “διότι, όπως λέμε στη δική μας ανακοίνωση θα ακολουθήσει ένα μέρος το οποίο στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.

“Τα στοιχεία που σχετίζονται με το ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τα έχουμε στις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια ενδιάμεση έκθεση την οποία αναμένουμε από την εταιρεία Pimco”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως “αφού πάρουμε αυτή την έκθεση τότε θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και το οποίο θα προχωρήσει και θα υποβληθεί επισήμως στο Eurogroup για έγκριση”.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, πιθανή ημερομηνία συζήτησης της κυπριακής αίτησης στο επίπεδο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι η 12 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σιαρλή άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδριάσεις του Eurogroup, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για την Ελλάδα.

“Για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις μια συμφωνία πρέπει να περάσεις από αυτά τα στάδια. Ετοιμάζεσαι, παρουσιάζεσαι μπροστά στο Eurogroup, γίνεται συζήτηση αν χρειαστεί θα πας και δεύτερη φορά, θα πας και τρίτη φορά”, είπε, προσθέτοντας αν η κυπριακή αίτηση δεν εγκριθεί σε μία συνεδρία του Eurogroup δε θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία.

“Είναι μία διαδικασία την οποία πρέπει να περάσουμε”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ