Τα μάτια της Ελλάδας στραμμένα στο Eurogroup

 

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, έχοντας στη βαλίτσα του τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα ζητήσει από τους δανειστές να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο τα χρήματα δεν θα φτάσουν στην Ελλάδα πριν τις αρχές Δεκεμβρίου.


Διαβάστε επίσης για το θρίλερ των συνομιλιών Λευκωσίας – Τρόικα και για την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moodys. 


Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα λάβει στις 5 Δεκεμβρίου συνολικά 44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Reuters, το Eurogroup θα δώσει μία θετική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, όμως θα χρειαστεί και η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, μία διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 28 Νοεμβρίου, οι πιστωτές θα συναντηθούν εκ νέου για να κρίνουν αν όλα είναι έτοιμα για την αποδέσμευση της δόσης. Αν όλα πάνε καλά, στις 3 Δεκεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση, στις 4 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν, και στις 5 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα 44 δισ. ευρώ.

Λιγότερο αισιόδοξο είναι το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε στους κυβερνητικούς εταίρους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα η δόση των 31,5 θα καταβληθεί πρώτη – ενώ οι άλλες δύο θα ακολουθήσουν τέλη Δεκεμβρίου ή Ιανουάριο.

Πληροφορίες, που μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires, κάνουν λόγο για πιθανότητα επιπλέον επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2032, ενώ υπό συζήτηση τίθεται και η προοπτική της πρόωρης καταβολής της δόσης, ώστε μέρος αυτής να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα.

Εξίσου πιθανή όμως είναι και η σύσταση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα περνάει “από κόσκινο” την αξιοποίηση των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα από τη δόση, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Πρόκειται για μία πρόταση της γερμανικής πλευράς, η οποία κατατέθηκε στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του Eurogroup και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα αγοράσει το 50% των υφιστάμενων ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές στο 25% της αξίας τους, μία κίνηση που θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 11% περίπου του ΑΕΠ και θα ζημίωνε τους ιδιώτες ομολογιούχους.