Βλέπουν μελλοντική συνεργασία Κύπρος και Αίγυπτος

 

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είχε σήμερα (2/11) με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Mohamed Kamel Amr, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Amr ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξη προς το λαό της Αιγύπτου κατά την επανάσταση του 2011, ενώ είπε ότι οι προοπτικές για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «είναι τεράστιες». Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «ελεγχόμενης αλλαγής» στη Συρία.

Μετά από τη συνάντηση, στην παρουσία των δύο Υπουργών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Πολιτικής Αρεοπορίας Mohamed Sherif προχώρησαν στη μονογραφή Αεροπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

«Μονογράψαμε σήμερα το κείμενο της Συμφωνίας για τις αεροπορικές υπηρεσίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, καθιστώντας ακόμη πιο στενές τις σχέσεις των λαών», ανέφερε στις δικές της δηλώσεις η κ. Μαρκουλλή.

Εξάλλου, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Amr για το Κυπριακό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου.

Ευχαρίστησε παράλληλα την Αίγυπτο για τη στάση αρχών που τηρεί όλα αυτά τα χρόνια υπέρ μιας λύσης που θα είναι σύμφωνη με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

«Εξέφρασα τη βαθιά θλίψη μας για το παρόν αδιέξοδο στις προσπάθειες για επανένωση και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αδιάλειπτα τον αγώνα μας μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όραμά μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο», είπε η Υπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό της συζήτησαν θέματα ενέργειας και υδρογονανθράκων, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είπε ότι η Αίγυπτος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε με τη Λευκωσία συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, το 2003. «Οι προοπτικές για συνεργασία είναι όντως τεράστιες» είπε η κ. Μαρκουλλή και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες για την ενέργεια αρχές εκατέρωθεν εργάζονται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη, είπε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Amr ότι η Κύπρος υπερθεματίζει την περεταίρω ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου-ΕΕ και αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας της ΕΕ (EU task force) στο Κάιρο, στις 13 και 14 Νοεμβρίου.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη δεύτερη υπουργική συνάντηση μεταξύ ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, στις 13 Νοεμβρίου, που όπως είπε, συμπίπτει με την Κυπριακή Προεδρία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν και το ζήτημα της Συρίας, για το οποίο η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία για τη δραματική ανθρωπιστική κρίση, ενώ μίλησαν για την ανάγκη να τεθεί ένα τέρμα στην έξαρση της βίας στη χώρα.

Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε επίσης ανησυχία για την πιθανή διάχυση της κρίσης στην περιοχή και τον κόσμο, ενώ επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη των δύο χωρών στον ειδικό απεσταλμένο για την Συρία Lakhdar Brahimi.

Ακόμη, ανέφερε ότι συζητήθηκε η ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, η οποία είπε ότι βρίσκεται δυστυχώς σε τέλμα, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές καταδικάζουν τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ως απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Αναφερόμενη στην θέση της Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε η ειρηνευτική διαδικασία να επαναρχίσει άμεσα, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός ελευθέρου και εδαφικά ανεξάρτητου Παλαιστινιακό κράτος, στη βάση των προ του 1967 συνόρων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα ζητήματα ασφάλειας του Ισραήλ.

Είπε ακόμη ότι ο Αιγύπτιος ομόλογός της την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην χώρα του και τις προσπάθειες της Κυβέρνησής του στην κατεύθυνση της παγίωσης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας.

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Amr αποτελεί την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Αιγύπτου στην Κύπρο, μετά την επική, όπως ανέφερε, επανάσταση του περασμένου έτους, ενώ μίλησε και για τη μακραίωνη φιλία μεταξύ των δύο λαών, που όπως είπε χρονολογείται εδώ και χιλιετίες.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί με τον Αιγύπτιο ομόλογό της στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Λευκωσία, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για τους χιλιετείς δεσμούς των δύο λαών, όπως αποτυπώνονται στα αρχαία εκθέματα.

Πρόσθεσε ότι πιο πρόσφατα, η Κυπριακής Δημοκρατία έσπευσε να εκφράσει την αλληλεγγύη της στην επανάσταση του λαού της Αιγύπτου, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για παγίωση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι οι δυο πλευρές αποφάσισαν την επανενεργοποίηση παλαιότερης συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για εκπαίδευση διπλωμάτων.

Η Κύπρος πάντοτε στήριζε την Αίγυπτο και συνεχίζει να το κάνει κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών.

Συμπλήρωσε ότι ιστορικά οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γερή βάση, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την στάση της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την επανάσταση του αιγυπτιακού λαού το 2011. «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό» είπε ο Αιγύπτιος Υπουργός και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία υπήρξε καλός φίλος, που ήταν πάντα στο πλευρό του Καΐρου όποτε τη χρειάστηκε.

Αναφορικά με τις διμερείς συνομιλίες, ο κ. Amr είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ τους «είναι τεράστιες».

Συμπλήρωσε ότι η συνάντηση της task force της ΕΕ στο Κάιρο, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μια ευκαιρία για συνάντηση επιχειρηματιών, πέραν των αξιωματούχων. Μεταξύ των πιθανών τομέων συνεργασίας, ο κ. Amr αναφέρθηκε στις θαλάσσιες μεταφορές, την «πράσινη» ενέργεια και άλλους τομείς.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων που βγήκαν παράνομα από την Αίγυπτο και κατατέθηκαν σε τράπεζες τρίτων χωρών.

Συμπλήρωσε ότι πρόσφατη πρόταση κοινοτικής οδηγίας θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων αυτών και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την συμβολή της Κύπρου σε αυτό.

Τέλος, ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξή της στο Παλαιστινιακό, ενώ περιέγραψε την κατάσταση στην Συρία «τραγική», λέγοντας πως εργαζόμαστε προς την εξεύρεση μιας λύσης.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αναγκαία μια ελεγχόμενη αλλαγή στη Συρία, η οποία θα διασφαλίζει παράλληλα τη συνοχή της χώρας. Πρόσθεσε ότι οι περιορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν πλέον, ενώ σημείωσε τις προσπάθειες για ενοποίηση του μετώπου της αντιπολίτευσης, ώστε να ληφθούν σοβαρά από τη διεθνή κοινότητα σε μια μελλοντική λύση.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την αρμονία μεταξύ όλων των εθνοτήτων και των ομάδων», είπε ο κ. Amr και συμπλήρωσε ότι μια ξένη στρατιωτική επέμβαση θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ερωτηθείς κατά πόσο η πρόσφατη επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Γάζα περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Amr ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρόσθεσε ότι η ζωή στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και συμπλήρωσε ότι η επίσκεψη του Εμίρη ήθελε να υπογραμμίσει την υποστήριξή του προς τους κατοίκους της περιοχής καθώς και τη βούληση για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του τόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ