Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τα οικόπεδα της ΑΟΖ

 

Η αρχή στις διαπραγματεύσεις για β’ γύρο αδειοδότησης έγινε με την κοινοπραξία ΕΝΙ ιταλικών και κορεατικών συμφερόντων η οποία διεκδικεί αδειοδότηση για τα οικόπεδα 2 και 3. Η  πρώτη επαφή  με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία ήταν διερευνητική, με τον Νεοκλή Συλικιώτη να ζητεί από ENI και KOGAS να επιστρέψουν σε περίπου 15 μέρες με την πρόταση τους βελτιωμένη σε όλες τις πτυχές, και ιδιαίτερα την οικονομική πτυχή.


 

Διαβάστε επίσης η Τρόικα απαιτεί την «κεφαλή» των Cyta & Αρχής Λιμένων. Διαβάστε ακόμα ρεπορτάζ γιατί ταϊζουμε τα παιδιά μας διαβήτη.


Η κοινοπραξία κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού κατετάγη πρώτη σε ότι αφορά την τεχνο-οικονομική της προσφορά, εντούτοις ο στόχος του Υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, δεν αλλάζει.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων είναι ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης μαζί με δεκαπενταμελή ομάδα στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Υπουργός Γεωργίας και ο Βοηθός Γενικός Λογιστής.

Η πρόταση της Γαλλορωσικής κοινοπραξία,  θα συζητηθεί αύριο 13/11 για την όποια  μάλιστα ο Υπουργός Εμπορίου έχει δεχθεί έντονη κριτική τις τελευταίες μέρες, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου να δοθεί στην TOTAL-NOVATEK προνομιακή θέση στις διαπραγματεύσεις για το οικόπεδο 9, παρά τη χαμηλή κατάταξη της οικονομοτεχνικής της πρότασης.

Βάσει της αξιολόγησης του γαλλικού οίκου BEICIP, η Ιταλοκορεάτικη πρόταση κατετάγη πρώτη για το οικόπεδο 9, ενώ η Γαλλορωσική πέμπτη. 

Οι διαπραγματευτικοί στόχοι έχουν καθοριστεί σε έξι σημαντικά σημεία:

– Βελτίωση του εφάπαξ ποσού για κατοχύρωση της αδειοδότησης 

– Βελτίωση των μερισμάτων που προτείνουν στο κράτος μετά την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου (σε τεχνικό επίπεδο) 

– Αύξηση των τρισδιάστατων ερευνών για σαφέστερη εικόνα 

– Εξασφάλιση ενωρίτερα γεωτρύπανου για συντομότερη έναρξη γεωτρήσεων 

– Εξασφάλιση καλύτερου γεωτρύπανου για μεγαλύτερο βάθος ερευνών προς διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου 

– Συντομότερα χρονοδιαγράμματα για έναρξη εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων