Υπ. Εργασίας: Όχι άλλη βία ενάντια στις γυναίκες

 

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους χαιρέτησε σήμερα την Παγκύπρια Εκστρατεία του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ με θέμα “Δράση Τώρα – Λέμε Όχι στη Βία κατά των Γυναικών”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο “Νεάπολις” της Πάφου.

“Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων”, είπε η κ. Χαραλάμπους, “υλοποιούν έναν αριθμό δράσεων, στο πλαίσιο της νομοθεσίας, του Εγχειριδίου Διατμηματικών Διαδικασιών και του Σχεδίου Δράσης και έχουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη οικογενειών, οι οποίες είναι ευάλωτες στη βία ή που μέλη τους έχουν υποστεί βία”.

“Η ενδυνάμωση της γυναίκας, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο αλλά και στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Κύπρου”, συνέχισε η Υπουργός, “αποτελεί βασικό εργαλείο, για να μπορέσει να εκφράσει την άρνησή της στη βία”.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Χαραλάμπους, “η πρόσβαση των γυναικών στις αρμόδιες Υπηρεσίες, που χειρίζονται θέματα βίας, είναι απαραίτητο να απλοποιηθεί, με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλών και ανώδυνων διαδικασιών για το θύμα”.

“Η βία ενάντια στις γυναίκες προσλαμβάνει διάφορες μορφές”, δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως “τουλάχιστον 500.000 γυναίκες και παιδιά στην Ευρώπη είναι θύματα μιας νέας μορφής δουλείας και βίας: της εμπορίας για οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση”.

“Πρόκειται”, συνέχισε, “για την πλήρη άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που οδηγούν στην κατάργηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για καταπολέμηση του φαινομένου αυτού”, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, “προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση με τον περί της καταπολέμησης της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων και της προστασίας των θυμάτων νόμο του 2007, ο οποίος ρυθμίζει οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης και βίας ενάντια σε οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών”.

“Σημαντικό, επίσης, για την κυπριακή κοινωνία και για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας ενάντια στις γυναίκες”, δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, “είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα βίας κατά των γυναικών”.

“Περαιτέρω”, είπε, “οι προσπάθειες μας πρέπει να στοχεύσουν στην επιμόρφωση τόσο των ανδρών και γυναικών, όσο και των παιδιών -μέσω του συστήματος εκπαίδευσης- στα θέματα της βίας αλλά και στα θέματα ισότητας των δύο φύλων, στοχεύοντας στην πρωτογενή πρόληψη για την καταπολέμηση της βίας ενάντια στις γυναίκες”. 

“Η βία ενάντια στις γυναίκες”, είπε η Υπουργός, “είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, αφού τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα είναι άνθρωποι γύρω μας”. 

“Το φαινόμενο δεν γνωρίζει κοινωνικά και οικονομικά όρια” και “η πρόληψη, αντιμετώπιση και εξάλειψη κάθε μορφής βίας”, δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, “αποτελούν βασική μας προτεραιότητα, μέσα από αποτελεσματικές, συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών”.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Διαβάστε επίσης ποια η επικρατέστερη λύση για τα αξιόγραφα καθώς και για την αιματηρή πρώτη κυνηγετική εξόρμηση