Υπ. Υγείας: Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν και λύσεις

 


Διαβάστε επίσης όλα τα βήματα της Τρόικας στην Κύπρο. Διαβάστε ακόμα για τι κατηγορείται ο ηθοποιός – ληστής.


 

Σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψή της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είπε πως «η διαπίστωσή μας για άλλη μια φορά είναι ότι στα νοσοκομεία μας υπάρχει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, είναι εξοπλισμένα με τον πιο προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό».

Σημείωσε ότι «και το προσωπικό μας, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό κάνει εξαίρετη εργασία και προσφέρει σε αυτό τον τόπο τις ιατρικές υπηρεσίες εκείνες τις οποίες θεωρούμε υψηλού βαθμού».

Η Υπουργός Υγείας είπε ότι «οπωσδήποτε σε τέτοιους μεγάλους οργανισμούς δεν μπορεί να μην υπάρχουν προβλήματα και ακριβώς αυτά τα προβλήματα είναι που εντοπίζουμε με τις Διευθύνσεις των Νοσοκομείων και προσπαθούμε να δώσουμε κάποιες λύσεις πάντα μέσα στα δεδομένα τα σημερινά που όπως όλοι γνωρίζετε αφορούν την οικονομική κρίση».

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η κ. Αγρότου, είπε ότι «αρχίσαμε τώρα τη συζήτηση και ένα θέμα το οποίο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι πώς θα λύσουμε ένα πρόβλημα για το οποίο είστε κοινωνοί όλοι, αυτό της έλλειψης των κλινών».

Η Υπουργός Υγείας είπε ότι το κτήριο όπου στεγάζεται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας «είναι καινούργιο, δεν μιλούμε για επέκταση, αλλά επικεντρωνόμαστε στην καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων κλινών».

Φαίνεται, είπε, «ότι υπάρχουν τρόποι και τεράστια θέληση από πλευράς της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου Λευκωσίας και εκ μέρους του προσωπικού του και ελπίζουμε ότι θα το επιλύσουμε, το θέμα της έλλειψης κλινών».

Η Υπουργός Υγείας είπε ότι «τα προβλήματα τα οποία προφανώς θα προκύψουν από την επίσκεψή μας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα αφορούν τα θέματα που έχουμε αναδείξει και στα άλλα νοσοκομεία για τα οποία πάλι θα τροχοδρομηθούν ανάλογες και κατάλληλες λύσεις».

Ανέφερε ότι προηγουμένως επισκέφθηκε το Μακάρειο Νοσοκομείο «και μας εντυπωσίασε με τις ανακαινίσεις που έχουν επέλθει στο ίδιο το κτήριο και για τον προγραμματισμό σε ό,τι αφορά τις νέες κλινικές οι οποίες θα γίνουν».

«Ελπίζω πολύ σύντομα ότι θα δείτε το τελικό αποτέλεσμα των νέων προγραμματισμένων υπηρεσιών που θα προσφέρονται», είπε η Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις λίστες αναμονής, η Υπουργός Υγείας είπε πως όντως αυτό είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία θα δυσκολευτούμε με τη σημερινή κατάσταση να επιλύσουμε αλλά το αισιόδοξο μήνυμα που δίνω είναι ότι οι επιστήμονες σε αυτόν εδώ τον οργανισμό καταλαβαίνουν τι περνά η Κύπρος και νομίζω ότι με τη δική τους ευαισθησία θα βρούμε λύση.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα με τη μη άμεση εισαγωγή των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε ότι επαφίεται και στην έλλειψη κλινών για αυτό και γίνεται τώρα προγραμματισμός για την πιο ορθολογιστική χρήση των κλινών.

Η κ. Αγρότου αναφέρθηκε και στο «γνωστό και συχνό», όπως είπε, παράπονο, ότι ένας ασθενής «δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και ότι η συμπεριφορά έναντι του ασθενούς δεν ήταν η δέουσα είναι από τα θέματα που συζητούμε και υπάρχουν για αυτά λύσεις».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Διονύσιος Μαυρονικόλας, είπε ότι «είμαστε ένας λαός κακομαθημένος και οι ασθενείς συμπεριφέρονται πολύ άσχημα μερικές φορές στους ιατρούς και στους νοσηλευτές».

Για τις λίστες αναμονής, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι «υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και πολύ μεγαλύτερες από ότι στην Κύπρο και μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία οι λίστες στις πλείστες ειδικότητες είναι πολύ πιο μεγάλες».

«Αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα εκεί και όπου έχουμε μεγάλες λίστες αναμονής αλλά πρέπει να καταλάβουμε και να μάθουμε ότι σαν λαός είμαστε κακομαθημένοι», είπε ο κ. Μαυρονικόλας.

Αυτή του η δήλωση προκάλεσε αντίδραση των παρόντων εκπροσώπων των ΜΜΕ οι οποίοι και ζήτησαν διευκρινίσεις για το χαρακτηρισμό «κακομαθημένος» που ο κ. Μαυρονικόλας απέδωσε σε ασθενείς που αποτείνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κ. Μαυρονικόλας εξήγησε ότι «σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν λίστες αναμονής, ενώ εδώ στην Κύπρο ο ασθενής θυμάται να κάνει μια εξέταση σήμερα και θέλει να την κάνει αύριο, μια δυνατότητα που δεν υπάρχει σε καμία χώρα, αν και οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού έχουν σχέδιο υγείας».

Περαιτέρω, είπε ότι για την εξέταση MRI (Magnetic Resonance Imaging), παρόλο που το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διενεργεί με δικό του μηχάνημα την εξέταση αυτή επειδή η λίστα αναμονής ήταν μακρά αγόρασε 3000 εξετάσεις από τον ιδιωτικό τομέα «άρα να μην φθάνουμε στο σημείο να έχουμε την εξέταση την επόμενη μέρα».

Ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως όταν η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει «τυγχάνει προτεραιότητας ο συγκεκριμένος ασθενής αλλά δεν είναι όλων των ασθενών που κινδυνεύει η ζωή και επαναλαμβάνω πως οι κλινικές του κάθε νοσοκομείου δίνουν προτεραιότητα εκεί όπου κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς και χειρουργείται μάλιστα και το ίδιο λεπτό».

Αναφερόμενος στον τρόπο που τα ΜΜΕ καλύπτουν ειδησεογραφικά τα θέματα υγείας, ο κ. Μαυρονικόλας υποστήριξε ότι δημοσιογράφοι μεγαλοποιούν και υπερβάλλουν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα.

Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η προσέλευση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει αυξηθεί κατά 40%, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει μείνει το ίδιο και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, περνούμε όμως μια οικονομική κρίση και το προσωπικό αυτό δεν μπορεί να αυξηθεί».

Η Υπουργός Υγείας, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον συμμερίζεται την εκτίμηση του Διονύσιου Μαυρονικόλα για «κακομαθημένους ασθενείς», είπε ότι «ένας ο οποίος υποφέρει στο τέλος της μέρας μπορεί να είναι λίγο υπερβολικός, εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα όμως τον όρο ‘κακομαθημένος’».

Τέλος, ο Ευαγόρας Νικολαϊδης, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΛ, θέλησε να κλείσει με μια αισιόδοξη νότα τη διάσκεψη Τύπου και είπε ότι «για τις καρδιολογικές εξετάσεις οι λίστες αναμονής συγκεκριμένα για τους καθετηριασμούς που ήταν πέραν του ενός έτους σήμερα είναι κάτω του ενός μηνός» με εκμετάλλευση των απογευμάτων που οι ιατροί εργάζονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ