ΥΠΑΜ: “Πρωταρχικό θέμα επιβίωσης ενός κράτους η ασφάλεια”


Διαβάστε επίσης, “Έρογλου: Οι υπήκοοι του ψευδοκράτους, υπήκοοι του συνεταιρικού κράτους”.


Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου Εθνικής Αρχής Ασφάλειας με θέμα «Διαχείριση Ασφάλειας Πληροφοριών».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Συνεδριακό κέντρο «Φιλοξένια» στη Λευκωσία, και σε αυτό μετέχουν Διευθυντές των Εθνικών Αρχών Ασφαλείας των κρατών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη κρατών καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), την EUROJUST και τον FRONTEX.

Στόχος της συνάντησης είναι να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, θέματα διαχείρισης της ασφάλειας των πληροφοριών, η οικονομική πτυχή της ασφάλειας, η φυσική ασφάλεια, η κυβερνοασφάλεια και οι κυβερνοαπειλές, η εξοικονόμηση των αναγκαίων πόρων και διαδικασίες μεταφοράς της γνώσης, η ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών και οι επιπτώσεις τους στην ασφάλεια.

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας στην ομιλία του σκοπός είναι «να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην κατοχύρωση της ασφαλούς διαχείρισης των πληροφοριών και την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση του ενιαίου μας οικοδομήματος στην ΕΕ».

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και ένα νέο κράτος μέλος, δεν διαθέτει στρατιές τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων ή προηγούμενη πείρα, «τίποτε όμως δεν μας εμποδίζει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και εργατικοί» ανέφερε ο Δημήτρης Ηλιάδης.

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος ενεργεί σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Βαρώνη Catherine Ashton, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και με όλους τους εταίρους της.

«Λειτουργούμε με αντικειμενικότητα, μετριοπάθεια και πνεύμα συναίνεσης για να υπηρετήσουμε την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την  ειρήνη για την Ευρώπη και τους  λαούς  της», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση ασφάλειας αποτελεί προϋπόθεση στην πορεία για την δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας.

Συνέχισε, λέγοντας ότι στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας μιας τέτοιας κοινής στρατιωτικής κουλτούρας, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Πάφο, τη διοργάνωση της 1ης Ολυμπιάδας Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών των κρατών μελών της ΕΕ.

Είπε ότι η εν λόγω πρόταση της Κύπρου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, ενώ η Ολυμπιάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια.

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί να επεκταθεί στις επόμενες προεδρίες, στον τομέα της ασφάλειας, προκειμένου να καταστεί πιο περιεκτική», είπε ο Υπουργός.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Ηλιάδης είπε ότι με ισχυρή πολιτική βούληση, με συνεργασία μεταξύ μας και σκληρή δουλειά, μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και να διανοίξουμε αισιόδοξες προοπτικές για ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον της Ευρώπης και των λαών της.

«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη και έναν καλύτερο κόσμο. Μοιραζόμαστε επίσης μια κοινή πεποίθηση ότι μια καλύτερη Ευρώπη είναι απαραίτητη για έναν καλύτερο κόσμο», κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας.

Στο συνέδριο, που άρχισε τις εργασίες του σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, Τρίτη, θα μιλήσουν διακεκριμένοι ομιλητές στον τομέα της Διαχείρισης της Ασφάλειας των Πληροφοριών από τον ευρύτερο δημόσιο, ιδιωτικό και ακαδημαϊκό τομέα οι οποίοι θα εκθέσουν τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα.

Πηγή ΚΥΠΕ