ΥΠΕΞ: Παρά τα προβλήματα η Κύπρος συνεχίζει να βοηθά


Διαβάστε επίσης, “Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των συντεχνιών”.


Αυτά δήλωσε σήμερα 23/11 η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε ομιλία της κατά τη δεύτερη μέρα του Διεθνούς Παγκόσμιου Συμποσίου για την Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών με τίτλο «Ο κόσμος που Θέλουμε – Συμπόσιο για την Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών: Επισιτιστική Ασφάλεια και Διατροφή στο Μετά το 2015 Αναπτυξιακό Πλαίσιο» στη Λευκωσία.

Στην ομιλία της, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως πρόσφατα η Κύπρος υπέγραψε τη νέα Σύμβαση Επισιτιστικής Βοήθειας που ενισχύει τον αγώνα κατά της πείνας. Επιπρόσθετα, είπε πως η Κύπρος υποστηρίζει ειδικότερα το στόχο για εξάλειψη της πείνας, που υποστηρίζεται από στέρεες δεσμεύσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και την καλύτερη διατροφή εντός του πλαισίου μελλοντικής ανάπτυξης.

Το Συμπόσιο που οργανώθηκε στις 22 και 23 Νοεμβρίου από την Παγκύπρια Πλατφόρμα Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) για την Ανάπτυξη CYINDEP επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στην επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια. Είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο συζήτησης για τα  μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων καθώς και του ιδιωτικού τομέα  για να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τις κύριες προκλήσεις και δυνατότητες  που παρουσιάζει η  Επισιτιστική και Διατροφική Ασφάλεια στα πλαίσια του «Μετά το 2015 Αναπτυξιακού Πλαισίου».

Περαιτέρω, το Συμπόσιο παρείχε την ευκαιρία στα μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών να συμβάλουν, με τις δικές τους θέσεις, στη διαδικασία διαμόρφωσης του «Μετά το 2015 Αναπτυξιακού Πλαισίου» σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να διατυπώσουν συγκεκριμένους στόχους και συστάσεις για τη σημασία της Επισιτιστικής Ασφάλειας και της Αειφόρου Ανάπτυξης στο επόμενο αναπτυξιακό πλαίσιο.

Στόχος είναι η διατύπωση μιας δέσμης συγκεκριμένων συστάσεων πάνω σε 6 θεματικές – κλειδιά που αφορούν στα ευρύτερα  θέματα της Επισιτιστικής Ασφάλειας και της Αειφόρου Ανάπτυξης, οι οποίες  να συμπεριληφθούν στο «Μετά το 2015 Αναπτυξιακό Πλαίσιο» τροφοδοτώντας τη Θεματική Διαβούλευση για την Πείνα, την Eπισιτιστική Aσφάλεια και τη Διατροφή, και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση  εθνικών θέσεων,  καθώς και ενός  Στόχου και επιμέρους στόχων/ Μέτρων που πρέπει να προταθούν για το Μετά το 2015 Αναπτυξιακό Πλαίσιο

Κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα του Συμποσίου στις συζητήσεις συμμετείχε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών, που φιλοξενήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συζήτηση συμμετείχαν ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη Andris Piebalgs, ο Ιρλανδός Υφυπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Joe Cοstello, η Υφυπουργός στο Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Lindsay Northover, ο πρίγκιπας του Λεσόθο Seeiso Bereng Seeiso, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών Krystyna Bednarska και εκπρόσωπος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών Ben Slay,  καθώς και σύνεδροι από διάφορες χώρες όπως το Λεσόθο, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Γάμβια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, το Ισραήλ και την Αρμενία.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως σήμερα υπάρχει ακόμη πολλή πείνα, ανισότητα και αδικία σε όλο τον κόσμο και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά πάνε για ύπνο πεινώντας, λόγω της φτώχειας.

Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως  η επιδίωξη μιας φιλόδοξης και με όραμα αναπτυξιακής ατζέντας για  μετά το 2015 απαιτεί ένα περιεκτικό και με όραμα συνασπισμό, που περιλαμβάνει διάφορους ενδιαφερόμενους εντός και εκτός της Ευρώπης.

Στόχος μας σήμερα είναι να οικοδομήσουμε μια τέτοια συμμαχία, μια συμμαχία που να απλώνεται σε όλη την κοινωνία των πολιτών και τις κυβερνήσεις, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, είπε η κ. Μαρκουλλή.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η ΕΕ πρέπει να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, σημειώνοντας πως υπάρχει αυξημένη συναίνεση μεταξύ πολλών Ευρωπαίων Υπουργών ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική ανάπτυξης πρέπει να συνεχίσει να εστιάζεται στη φτώχεια και στην εξάλειψη της πείνας, ενώ θα αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις που επηρεάζουν τις ζωές όλων των χωρών και των ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, η κ. Μαρκουλλή, προτείνω όπως το όραμα της Ευρώπης βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Τον «πυλώνα MDG+» (Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας), που να έχει στον πυρήνα του την εξάλειψη της πείνας και να στηρίζεται από μηχανισμούς μιας μίνιμουμ κοινωνικής προστασίας, τον «πυλώνα ανθρώπινης αξιοπρέπειας», που να αφορά στην κοινωνική ισότητα, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τρίτο τον «πυλώνα αειφορίας» που να εστιάζει στην καλή διαχείριση των φυσικών πηγών.

Είπε πως ως ο μεγαλύτερος δωρητής και ένθερμος υποστηρικτής των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας τόσο σε σχέση με τη βοήθεια καθώς και σε σχέση με τη χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις πρόσβαση στην αγορά, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί έναν σημαντικό φορέα της ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, η Ευρώπη χρειάζεται να εμπλακεί και με άλλους και να υπερπηδήσει αυτά που τους χωρίζουν, για να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους, κατέληξε.

Σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης της εκστρατείας Beyond2015, η CYINDEP οραματίζεται το Μετά το 2015 Αναπτυξιακό Πλαίσιο να συμβάλλει σε ένα δίκαιο και βιώσιμο κόσμο στον οποίο κάθε άτομο θα απολαμβάνει τα Ανθρώπινα Δικαιώματά του, θα εκπληρώνει τις δυνατότητές του και θα ζει απαλλαγμένο από τη φτώχεια. Το Συμπόσιο της Παγκόσμιας Κοινωνίας των Πολιτών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου «Αλληλεγγύη στην αλλαγή – Ανάπτυξη σε μια Μεταβατική Περίοδο».

Πηγή ΚΥΠΕ