ΥΠΟΙΚ: “Απαραίτητη η ένωση τραπεζών”

Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, επισήμανε παράλληλα ότι άμεση προτεραιότητα της κυπριακής προεδρίας είναι η δημιουργία ενός Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας για τις τράπεζες στην Ευρώπη.

Σε ομιλία του κατά το συνέδριο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου με θέμα “Regional solutions for a changing Europe – Celebrating the Cyprus Presidency of the EU Council”, ο κ. Σιαρλή είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, βασικές προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας είναι η αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού πλαισίου της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε μέχρι σήμερα προχωρήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας, έχουμε σημειώσει πρόοδο σε μια σειρά από θέματα της ατζέντας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει και εργαζόμαστε σκληρά μέχρι το Δεκέμβριο για την επίτευξη προόδου”.

“Δεν είναι μυστικό ότι η οικονομική κρίση ξεκίνησε από την χρηματοοικονομική κρίση που οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι χρηματοπιστωτικές αγορές συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο και είχαν επίσης ανεπαρκή εποπτεία”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι ως άμεση προτεραιότητα της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ είναι η πρόταση για δημιουργία ενός Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας που αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια ολοκληρωμένη ένωση τραπεζών που θα περιλαμβάνει επιπλέον συστατικά, όπως είναι το ενιαίο εγχειρίδιων κανόνων και ο ενιαίος μηχανισμός επίλυσης.

“Ως προεδρία πιστεύουμε ότι η ένωση τραπεζών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και για τον τερματισμό της πολύ γνωστής αρνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ κρατών και τραπεζών”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η ενιαία εποπτεία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πιθανής άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε ομιλία, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού σημείωσε ότι η κυπριακή προεδρία της ΕΕ έχει ιδιαίτερα βαριά ατζέντα με πολλά σημαντικά θέματα, αναφέρθηκε στους στόχους της προεδρίας που είναι μεταξύ άλλων η επίτευξη συμφωνίας στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ένωση 2014 – 2020 και σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ΜΔΠ μέχρι το τέλος του 2012, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιονίου.

Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της προεδρίας είναι και η οικονομική διακυβέρνηση που είναι αναγκαία για μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).

Επίσης, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε την ετοιμότητα της κυπριακής Προεδρίας για πρόοδο στις εργασίες που απορρέουν από την έκθεση για ισχυρότερη ΟΝΕ, όπως είναι το πακέτο των προτάσεων για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες, που στοχεύει σε ταχεία πρόοδο και επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013.

Οι εργασίες για λειτουργική εφαρμογή θα λάβουν χώρα το 2013 – ένα βήμα προς την ένωση τραπεζών.

Ανέφερε επίσης ότι τελική έκθεση με συγκεκριμένο και χρονικά δεσμευτικό οδικό χάρτη θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, θα περιλάβουν όλες τις βασικές δομές στις οποίες μια πραγματική ΟΝΕ θα πρέπει να βασίζεται.

Σε ομιλία ο Πρόεδρος του ACCA Dean Westcott τόνισε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα μπορούσαν να είναι η αρχή της ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία.

Αυτό θα βάλει την Κύπρο σε ιδανική θέση για να συμβάλει στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και θα της δώσει την ευκαιρία να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να αναπτύξει δεσμούς με τις χώρες που παράγουν ενέργεια αλλά και με τις χώρες που καταναλώνουν ενέργεια, σε ανατολή και δύση, πρόσθεσε.

Ο κ. Westcott είπε ακόμη ότι “αν η Κύπρος γίνει ενεργειακός κόμβος, θα είναι εξαιρετικά επωφελές τόσο για την ίδια όσο και για την υπόλοιπη ΕΕ, η οποία διαθέτει σήμερα συνολικά 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου στο έδαφος της”.

Σε ομιλία ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στα πολλά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των πολύ καλών υποδομών και υπηρεσιών που διαθέτει, αλλά και λόγω των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Κύπρο ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα της Κύπρου λόγω των καλών πολιτικών σχέσεων που έχει για πολλά χρόνια με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με ενέργεια της Ευρώπης, η οποία αναζητεί εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού για να ικανοποιήσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις της για ενέργεια.   

Αυτό θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη σε ενδιαφερόμενους επενδυτές διεθνώς και θα προσελκύσει μεγάλες εταιρείες να εγκατασταθούν στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει πιο δυνατή της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ