Ζωτικός ο ρόλος της Κύπρου για αυτάρκη ενεργειακά ΕΕ


Διαβάστε επίσης, “Τα είπαν Λιλλήκας- Δημήτριάδης για την οικονομία” και “Επιστολές στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές έστειλε ο Ομήρου”.


Η οποία μπορεί να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία σε σχέση με τη στάση που τηρεί επί του θέματος, αναφέρθηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, με αφορμή την έναρξη του 23ου Συμβουλίου του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης και της  87ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρυθμιστών Ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ρυθμιστών Ενέργειας Ευρώπης Λόρδος Τζόν Μόγκ, η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η συνεισφορά προς αυτό το σκοπό, των Ρυθμιστών Ενέργειας

“Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε καταλυτικά ως ρυθμιστές, προς την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας”, είπε ο Λόρδος Μόγκ, προσθέτοντας ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος είναι εξέχουσας σημασίας “λόγω των μελλοντικών δεσμών σας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”

Ερωτηθείς πόσο σημαντικός αναμένεται να είναι αυτός ο ρόλος για την Κύπρο με την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ανέφερε ότι, “οποιαδήποτε συνεισφορά προς την αυτάρκεια της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και της προμήθειας των καταναλωτών και της βιομηχανίας είναι ζωτική και αυτό θα ενσωματώσει ακόμη περισσότερο την Κύπρο στην ΕΕ”.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Οργανισμού  Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Αλμπέρτο Ποτότσνινγκ, εξέφρασε την ικανοποίηση του που βρίσκεται στο νησί, ” γιατί η Κύπρος στο μέλλον θα παίξει ένα κομβικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, μεταξύ των χωρών παραγωγής ενέργειας της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας και στις χώρες που εξαρτώνται από την ενέργεια στην κεντρική Ευρώπη”.

” Η ποικιλομορφία  πηγών και διαδρομών είναι πολύ σημαντική πτυχή για τη διασφάλιση της προμήθειας  ενέργειας και αυτός είναι στρατηγικός στόχος της ΕΕ”, είπε και σημείωσε ότι “η Κύπρος έχει ένα λαμπρό μέλλον στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σκηνικό”.

Σε ερώτηση πως μπορεί η ΕΕ να υπερασπιστεί τις Τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου σε σχέση με την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της, ο κ.Ποτότσνινγκ εξέφρασε την άποψη πως “υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, που χρειάζεται να σταθεροποιηθεί και να επιλυθεί”.

“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική περιοχή ενέργειας, τόσο όσον αφορά την παραγωγή, όσο και τη διακίνηση ενέργειας και νομίζω ότι θα ήταν προς όφελος όλων αν η παρούσα κατάσταση μπορεί να σταθεροποιηθεί και νομίζω ότι οι πρέπει να γίνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση”, συμπλήρωσε.

Αν και ο ίδιος, όπως είπε, δεν είναι σίγουρος πως η ΕΕ μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “η ΕΕ μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να βρεθεί μέσα σε λογικά πλαίσια”.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς ανέφερε πως αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή της Κύπρου για διοργάνωση του 23ου Συμβουλίου του Οργανισμού Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης και της 87ης Συνέλευσης του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας, όπου θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των Ρυθμιστών της Ευρώπης που αφορούν την αγορά ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και πως προωθείται η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς μέχρι το 2014.

“Θα συζητηθούν επίσης θέματα του κανονισμού για τις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης και την προώθηση έργων κοινού ενδιαφέροντος, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει ένα σημαντικό ρόλο στους Ρυθμιστές Ενέργειας, τόσο στην αξιολόγηση όσο και στην επιλογή των έργων”, είπε ο κ.Σιαμμάς.

Πρόσθεσε δε πως αναμένεται όπως μέσα από αυτόν τον κανονισμό, σταδιακά, θα ενταχθούν και έργα τα οποία θα βοηθήσουν στη μεταφορά φυσικού αερίου από την νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Η συνέλευση, συνέχισε, θα καλύψει επίσης το θέμα της προόδου στις περιφερειακές πρωτοβουλίες που εμπλέκονται οι Ρυθμιστές Ενέργειες για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, καθώς και σημαντικά θέματα ακεραιότητας και διαφάνειας στις αγορές ενέργειας.

Τέλος, σημείωσε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Οργανισμού Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης.

Πηγή ΚΥΠΕ