Στις 2 το πρωί θα σταλεί η έκθεση της Pimco


Διαβάστε επίσης πόσο αναμένεται να φτάσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου. Διαβάστε ακόμα γιατί οι βουλευτές γκρίνιαζαν στην Επιτροπή Οικονομικών.


Ο Βάσος Σιαρλή δήλωσε στη Βουλή ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από την ίδια την Pimco, σήμερα με το κλείσιμο της ημέρας ώρα Αμερικής, θα σταλεί η ενδιάμεση έκθεση για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Την έκθεση αυτή θα μελετήσει η καθοδηγητική ομάδα που αποτελείται από την Τρόικα και τις κυπριακές αρχές που εκπροσωπούνται από την Κεντρική Τράπεζα. Αυτή θα αποφασίσουν για το μέγεθος της ενημέρωσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Από την έκθεση θα διαφανεί το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα καθορίσει και το τελικό ποσό δανειοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και αν το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

Ουσιαστικά η έκθεση της Pimco θα καθορίσει και τις εξελίξεις γύρω από το μνημόνιο. Εάν το χρέος είναι μη βιώσιμο τότε αναμένεται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις της Cyta της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων, στη βάση όσων έχει ζητήσει η Τρόικα.

Όμως και σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων ενόψει και του Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου καθώς πια θα απαιτηθούν και πολιτικές αποφάσεις για να εγκριθεί το κυπριακό μνημόνιο.