Α. Κυπριανού: “Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για το ΤΕΠ”

Η κίνηση αυτή του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έγινε σε συνεργασία με ομάδα ειδικών, θεωρώντας ότι “υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω είσπραξη των οφειλών διαφόρων ομάδων του πληθυσμού προς το κράτος και αυτό επιβάλλεται να γίνει για να περιοριστούν οι συνέπειες σε βάρος του κόσμου”.


Διαβάστε επίσης για τη δύσκολη επόμενη διετία στην Κύπρο λόγω Μνημονίου. Διαβάστε ακόμα για τις κρίσιμες πολιτικές μάχες του Δεκεμβρίου για το Μνημόνιο.


Παρουσιάζοντας την ερώτηση σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή για διάφορα στοιχεία που αφορούν τον φόρο εισοδήματος από το 2008 μέχρι και το 2012 για τους μισθωτούς ιδιωτικούς υπάλληλους, τους μισθωτούς κυβερνητικούς υπάλληλους, τις εταιρείες και τους αυτοεργοδοτούμενους.

Επίσης, σε σχέση με την εφαρμογή της Οδηγίας Αποταμιεύσεων, ζητά στοιχεία για το αποτέλεσμα φορολόγησης των τόκων από αποταμιεύσεις από το 2004 μέχρι και σήμερα και για κάθε έτος χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των κατοίκων Κύπρου που έχουν αποταμιεύσεις, βάσει της οδηγίας, τον αριθμό των φορολογιών άμυνας, τα ποσά που επιβλήθηκαν και τα ποσά που εισπράχθηκαν.

Ο κ. Κυπριανού ζητά να πληροφορηθεί και για τα αποτελέσματα της φορολόγησης με βάση τα στοιχεία του ΦΠΑ και κατά πόσον διενεργείται σύγκριση των δηλώσεων με τα αρχεία του ΦΠΑ, τα αποτελέσματα της φορολόγησης των ιδιοκτητών σκαφών και οχημάτων πολυτελείας, και τις δηλώσεις εισοδήματος του επιτόπιου προσωπικού Πρεσβειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ζητά να διευκρινιστεί κατά πόσο γίνεται προσπάθεια για συμψηφισμό με τις οφειλές στο ΤΕΠ των ποσών που το Γενικό Λογιστήριο πληρώνει καθημερινά για ενοίκια, προμήθειες και άλλα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του γιατί “κάποιοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα”, και ανέφερε ότι, “όσο ανεύθυνα συμπεριφέρονταν πριν από τις διαδικασίες για το Μνημόνιο, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύοντας διάφορες πληροφορίες ότι τάχατες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το έσκαζε όπως το λαγό κλπ, άλλο τόσο ανεύθυνα συμπεριφέρονται σήμερα”.

“Τοποθετούνται δημόσια με ακριβώς τον αντίθετο τρόπο που τοποθετούνταν προ Μνημονίου. Έχουν ξεχάσει το τί έλεγαν πριν από μία εβδομάδα και σήμερα φόρεσαν τη φιλολαϊκή τους μάσκα για να εντυπωσιάσουν το λαό. Και η έκκληση που απευθύνω προς όλους είναι να συμπεριφερθούμε σοβαρά και υπεύθυνα από τη μία και καλώ τον κόσμο να μην παρασύρεται από αυτές τις μεταλλάξεις και να θυμάται τί έλεγε ο καθένας πριν από μερικές εβδομάδες”, είπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε κάτι που “έχει ξεπεράσει κάθε όριο φαντασίας”, και εξήγησε ότι “καταβάλλεται προσπάθεια από μέρους κάποιων να περάσουν το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι τάχατες τον Δημήτρη Χριστόφια τον έφαγε η ηγεσία του ΑΚΕΛ”, προσθέτοντας ότι “το γεγονός ότι δεν είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι δική του απόφαση και τουλάχιστον ας σέβονται την αλήθεια κάποιοι”.

Πηγή: ΚΥΠΕ