Αυτά είναι τα τρία πρώτα μνημονιακά νομοσχέδια


Διαβάστε επίσης τι είπε η δικηγόρος του Άντη Χατζηκωστή στη Σκορδέλη. Διαβάστε ακόμα για το αδιέξοδο με τα λεοφωρεία.


Υπό το κράτος του διλήμματος «χρεοκοπία ή μνημόνιο», οι Βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα τα πρώτα τρία νομοσχέδια, αφού προηγουμένως απέρριψαν τροπολογίες που κατέθεσαν Βουλευτές.

Αλλά 20 με 25 νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση προς εφαρμογή του μνημονίου θα αρχίσουν να συζητούνται από αύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και ανάλογα με την πορεία της συζήτησης η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως το πρωί ή το απόγευμα της Τετάρτης (12/12) για να τα ψηφίσει.

Η συνεδρία της Ολομέλειας θα ορισθεί τη Δευτέρα, αφού το προεδρείο της Βουλής ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Στο μεταξύ την έντονη απαρέσκεια των Βουλευτών προκάλεσε η επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή με την οποία ζήτησε εξαίρεση των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας από τις περικοπές μισθών και επιδομάτων.

Το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει από την 1/12/2012, αύξηση του ΦΠΑ από 17% στο 18% από την 1/1/2013  και περαιτέρω αύξηση στο 19% από την 1/1/2014 και αύξηση του μειωμένου συντελεστή από 8% σε 9% από την 1/1/2014.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την κλιμακωτή αποκοπή του μισθού και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων κλιμακωτά από την 1η Δεκεμβρίου 2012 μέχρι το τέλος του 2013 και από την 1η Ιανουαρίου 2014 επιπλέον οριζόντια μείωση 3%.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, μπύρας, καπνού και τσιγάρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ