Αυξάνονται οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης της μαριχουάνας


Διαβάστε ακόμα: Κακοποιούσαν σεξουαλικά κρατούμενους με σάλτσα τσίλι! Διαβάστε επίσης: Η Ακτή Μακένζι στη Λάρνακα


Ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, με τους άνδρες και τους νεώτερους ψηφοφόρους να έχουν πιο ανεκτικές δημόσιες απόψεις για τη χρήση του ναρκωτικού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κινίπιακ που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Οι ψηφοφόροι στις Πολιτείες Κολοράντο και Ουάσινγκτον ενέκριναν τον περασμένο μήνα την χρήση της μαριχουάνας για αναψυχή, με αποτέλεσμα να γίνουν οι πρώτες Πολιτείες στη χώρα που την υιοθετούν παρόλο που η χρήση του ναρκωτικού παραμένει παράνομη βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Με τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους να είναι νόμιμη σε περίπου 20 Πολιτείες, και με την Ουάσινγκτον και το Κολοράντο να ψηφίζουν φέτος το Νοέμβριο για να νομιμοποιήσουν τη χρήση του ναρκωτικού για λόγους αναψυχής, οι αμερικανοί ψηφοφόροι φαίνεται πως έχουν μια πιο ευνοϊκή γνώμη γι’ αυτό το ναρκωτικό που άλλοτε έτρεμαν“, δήλωσε ο Πίτερ Μπράουν, ειδικός του Κινίπιακ στις δημοσκοπήσεις.

Η κοινή γνώμη υποστηρίζει τη νομιμοποίηση με ποσοστό 51% έναντι 44%, διαπιστώθηκε από την έρευνα, όμως είναι διχασμένη στο θέμα με βάση την ηλικία και το φύλο.

Οι άνδρες υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση με ποσοστό 59% έναντι 36% ενώ οι γυναίκες είναι αντίθετες με ποσοστό 52% έναντι 44%. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων κάτω των 29 ετών υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών τάσσεται εναντίον.

Εντούτοις φαίνεται πιθανό ότι, δεδομένης της μεγαλύτερης από 2 προς 1 πλειοψηφίας μεταξύ των νεώτερων ψηφοφόρων, η νομιμοποίηση είναι απλώς θέμα χρόνου“, δήλωσε ο Μπράουν. Ήταν η πρώτη φορά που το Κινίπιακ διεξήγαγε μια έρευνα για τη χρήση μαριχουάνας.

Από τη δημοσκόπηση του Κινίπιακ διαπιστώθηκε ακόμη πως οι ψηφοφόροι βλέπουν πιο θετικά το γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και τον υποστηρίζουν με μικρή διαφορά, 48% έναντι 46%. Τον Ιούλιο του 2008, οι ψηφοφόροι που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση είχαν αντιταχθεί στους γάμους αυτούς με 55% έναντι 36%.

Είναι σαφές πως οι στάσεις έναντι του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου αλλάζουν γρήγορα στην αμερικανική κοινωνία. Ενώ η χώρα παραμένει διχασμένη στο θέμα, οι υποστηρικτές έχουν κάνει πολύ δρόμο τα τέσσερα τελευταία χρόνια“, δήλωσε ο Μπράουν.

Οι ψηφοφόροι κάτω των 29 ετών υποστηρίζουν τους γάμους αυτούς με 63% έναντι 35%, επισήμανε ο Μπράουν, με αποτέλεσμα “να βλέπουμε και πάλι πως είναι απλώς θέμα χρόνου”.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο σε δείγμα 1.949 ψηφοφόρων από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου και έχει περιθώριο σφάλματος 2,2%.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr , επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.