ΑΚΕΛ: “Τα ισοπέδωσαν όλα κριτικάροντας το διάγγελμα”

Αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στον κυπριακό λαό για το Μνημόνιο, αυτοί που άσκησαν την κριτική «ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν τον Πρόεδρο Χριστόφια να αποδεχθεί το Μνημόνιο χωρίς καμιά διαπραγμάτευση», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδούλου.


Διαβάστε επίσης την τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου για το διάγγελμα. Διαβάστε ακόμα τι κρατάει το ΑΚΕΛ από το διάγγελμα.


Ως απάντηση στα διάφορα σχόλια που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, ο κ. Χριστοδούλου, από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ έθεσε ερωτήματα με πρώτον το κατά πόσον «εάν το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο μηδέν, θα οδηγούμασταν σε μνημόνιο» δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι «δυστυχώς, αυτό θα συνέβαινε, όπως συνέβηκε στην Ιρλανδία και αλλού». Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον απώλεσαν οι κυπριακές τράπεζες με την απομείωση του ελληνικού χρέους, λόγω της τεράστιας έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία και άλλα τόσα απώλεσαν όταν με την έγκριση του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, η ‘Μαρφίν Εγνατία’ μετατράπηκε από θυγατρική σε κυπριακή τράπεζα».

Παρέθεσε και δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας στην Κύπρο Μάρτιν Βέρβεϊκ, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «ανέφερε δημόσια πως ο λόγος που οδήγησε την Κύπρο στο Μνημόνιο είναι η τρύπα χρέους των τραπεζών» ενώ όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, «κάτι ανάλογο αναφέρουν οι ‘Financial Times’ ότι δηλαδή, ‘το κλειδί είναι ότι οι Κυπριακές Τράπεζες επεκτάθηκαν απρόσεκτα στην Ελλάδα και πέραν από την αγορά 7δις Ευρώ ομολόγων κατά την στιγμή που όλοι οι άλλοι τα ξεφορτώνονταν, δάνεισαν, περαιτέρω, 23δις Ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ισούται με 180% ΑΕΠ, του πλούτου της Κύπρου’».

Ο κ. Χριστοδούλου διερωτήθηκε εάν κάποιοι «νιώθουν δικαιωμένοι όταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης καταδεικνύουν ως πρώτη αιτία υποβάθμισης των τραπεζών και της κυπριακής οικονομίας την έκθεση τους στην ελληνική οικονομία;» προσθέτοντας ότι «αυτή ήταν και η μόνη αιτία για τις πρώτες υποβαθμίσεις».

Διερωτήθηκε, ακόμα, «αν λαμβάνονταν κι άλλα μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα θα φτάναμε σήμερα στο Μνημόνιο;» λέγοντας ότι «μέτρα λήφθηκαν και μάλιστα προς πολλές κατευθύνσεις, τα οποία δεν κινούνταν στο πνεύμα της Τρόικας αλλά ακόμα όμως κι αν λαμβάνονταν τα πλέον σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που ήθελαν να επιβάλουν οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλοι, μήπως αυτά θα κάλυπταν την τρύπα των 10 δις που δημιούργησαν ο τέως Διοικητής της ΚΤ και μερίδα της τραπεζικής ηγεσίας με τις αποφάσεις τους;», συνέχισε ο κ. Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «δεν διεκδικεί το αλάθητο» και διερωτήθηκε «μήπως το διεκδικεί η αντιπολίτευση, που μόνο κατεδάφιζε με την ανελέητη κριτική της τα τελευταία χρόνια;» συστήνοντας ταυτόχρονα «ενότητα που θα χτιστεί πάνω στον ελάχιστο σεβασμό, στην αλήθεια και στην πραγματικότητα, στον αλληλοσεβασμό και στην ανάγκη να τεθεί το συμφέρον του τόπου πάνω από οποιοδήποτε άλλο μικροκομματικό συμφέρον», παραδεχόμενος ότι «το Μνημόνιο περιλαμβάνει επώδυνες πρόνοιες για τους εργαζόμενους, που δεν η ήταν επιλογή μας και επιχειρήσαμε να το αποφύγουμε αλλά δυστυχώς μας το επέβαλαν οι οικονομικές δυσκολίες και η πολιτική φιλοσοφία της Τρόικας».

Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο φυσικό πλούτο εντός της κυπριακής ΑΟΖ και διερωτήθηκε «κατά πόσον ο νέος Πρόεδρος θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την τεράστια προοπτική και θα μπορέσει να εργαστεί έτσι που το πρώτο Μνημόνιο για την Κύπρο να είναι και το τελευταίο» εκφράζοντας την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι «η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να βρεθεί ούτε στις προσεγγίσεις του κ. Αναστασιάδη, ούτε στις προσεγγίσεις του κ. Λιλλήκα…αλλά στη συνεπή και προοδευτική θέση και στάση αρχών του Σταύρου Μαλά».

Πηγή: ΚΥΠΕ