ΑΚΕΛ: Τα κόμματα να επιδείξουν υπευθυνότητα στις κρίσιμες στιγμές


Διαβάστε επίσης, Βουλή: Καλεί τον Χατζηπέτρου να δώσει στοιχεία για τις αναφορές του και Λ. Χριστοφόρου: “Καταθλιπτικά τα στοιχεία ανεργίας και οι Κυβερνώντες”.


O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων πρέπει, “να επιδείξει σύνεση και υπευθυνότητα λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, να παραμερίσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων της κρίσης” , προσθέτοντας ότι “μόνο τότε θα μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επίλυση των σημερινών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας”.

Είπε, επίσης, ότι “αν το τραπεζικό σύστημα απόφευγε την έκθεση της κυπριακής οικονομίας στα ελληνικά ομόλογα αλλά και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, και αν υπήρξε έστω και η ελάχιστη εποπτεία από τον προηγούμενο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη λειτουργία των τραπεζών στην Κύπρο, η λήψη κάποιων πρόσθετων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων θα ήταν ικανή να αποτρέψει την προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης”.

Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας ύστερα από έκτακτη σύντομη συνάντηση στο ΑΚΕΛ με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, ανέφερε ότι είχε ο ίδιος ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών να τον ενημερώσει για την τελευταία συνεδρία του Eurogroup και ότι δεν υπάρχει τίποτε να δημοσιοποιήσει από τη συνάντηση.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “η προσπάθεια διαστρέβλωσης των οικονομικών δεδομένων φαίνεται ότι αποτελεί πάγια τακτική του ΔΗΣΥ και των συνοδοιπόρων του” και ανέφερε ότι ο κ. Νεοφύτου “επεδίωξε χθες με λογιστικές αλχημείες να εξισώσει τις ανάγκες στήριξης του τραπεζικού τομέα με τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους, σε μιαν προσπάθεια διαστρέβλωσης των πραγματικών διαστάσεων του σημερινού προβλήματος”.

“Τα ίδια τα γεγονότα φαίνεται να διαψεύδουν τον ΔΗΣΥ, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα είναι περί τα €10 δισ., για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων €1,5 δισ. και για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους €6 δισ. Πώς αλήθεια μπορεί κανείς να εξισώνει τα €10 δισ. του τραπεζικού τομέα με €1,5 δις για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων;”, διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί επιπλέον δανεισμό, αλλά ανανέωση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους, και ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους στα σημερινά του επίπεδα είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εσόδων του κράτους λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της ανάγκης καταρχήν στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας με €1,8 δισ. που αντιστοιχεί σε 10% του ΑΕΠ, και της συμπερίληψης στο δημόσιο χρέος του δανείου ύψους €2,5 δισ. ή 14% ΑΕΠ που συνάφθηκε τον Αύγουστο του 2011 ένεκα του αποκλεισμού της κυπριακής οικονομίας από τις διεθνείς αγορές λόγω των συνεχών υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

“Να θυμίσουμε ότι κύρια αιτία των υποβαθμίσεων υπήρξε η έκθεση του τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και η αδυναμία μονομερούς στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τραπεζικό της σύστημα, λόγω του μεγέθους του, κάτι το οποίο φαίνεται σήμερα από τις υφιστάμενες ανάγκες των τραπεζών”, είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ