Αμυντική συνεργασία Κύπρου – Σλοβακίας


 Διαβάστε επίσης: Μέτρα Αστυνομίας ενόψει εορτών και… Οι Παρέμβαση Πούτιν για σωτηρία Κυπριακής οικονομίας


Ο ΥΠΑΜ γνωστοποίησε το γεγονός μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Martin Glvac, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Anna Turenicova.

Ο κ. Ηλιάδης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Υπουργό της Σλοβακίας ως ενδιαφέρουσα και ανέφερε ότι ο κ. Glvac βρίσκεται στην Κύπρο για να επισκεφθεί το σλοβακικό απόσπασμα που υπηρετεί στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας έχουμε υπογράψει συμφωνία για την προστασία και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, ενώ είμαστε στη διαδικασία για την υπογραφή συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας».

«Ανταλλάξαμε απόψεις, επίσης, για ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ως εταίροι εντός της ΕΕ, και ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την εξαιρετική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άσκησε η Κύπρος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012», πρόσθεσε.

Ο κ. Ηλιάδης, είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Σλοβάκο Υπουργό «για το αδιέξοδο στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, καθώς και για την πολιτική βούληση και την ετοιμότητα της κυπριακής Κυβέρνησης για λύση στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου τόνισε ότι «η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας στον τομέα αρμοδιότητας των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών».

Ερωτηθείς τι θα προβλέπει η συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε ότι «πρόκειται για ένα πλαίσιο συμφωνίας που περιλαμβάνει διάφορα θέματα στον τομέα της άμυνας, όπως κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή εμπειριών, ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο χωρών, είτε σε διμερές επίπεδο είτε μέσα στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ».

Η διαδικασία προχωρεί, ήταν η απάντηση του κ. Ηλιάδη σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να υπογραφεί σύντομα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ