Ανασκόπηση 24H: Το 2012 από έτος “κυπριακού” σε μνημονιακό (vids)

Δείτε σε 116 δευτερόλεπτα στιγμές του 2012


Το 2012 σε 116 δευτερόλεπτα από 24hcomcy

 

  Ξεκίνησε με το κυπριακό να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή και κατέληξε με την χώρα να είναι οικονομικά ανίσχυρη και να οδηγείται στο μνημόνιο.


Γράφει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος


 

Ιανουάριος

Οι εξελίξεις στο κυπριακό φτάνουν σε οριακό σημείο. Στο Green Tree στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται τριμερή με την συμμετοχή των Δημήτρη Χριστόφια, Ντερβίς Έρογλου και Μπαν Κι Μουν. Τα αποτελέσματα αποκαρδιωτικά καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το χάσμα, η σκληρή στάση του Ντερβίς Έρογλου και “τέλος” των συνομιλιών “από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους”. 

Δείτε τι δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν μετά των πέρας των επαφών στο Green Tree 

 

 Αυτό είναι το ρεπορτάζ των Η.Ε.

 

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ξεχωρίζει η ανακοίνωσή του Νίκου Αναστασιάδη να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2013. Στο οικονομικό πεδίο η ανεργία άρχισε να δείχνει τα δόντια της ενώ αναταραχή υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα ανάμεσα σε ΟΕΒ και Συντεχνίες για το πάγωμα μισθών και ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα για 2 χρόνια. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και με την απειλή της απεργίας να πλανάτε, τελικά υπήρξε συμφωνία.

Δείτε το βίντεο της συμφωνίας ΟΕΒ – Συντεχνιών

Ο Ιανουάριος όμως ξεκίνησε με μια είδηση που σόκαρε την κυπριακή κοινωνία καθώς νεκρό βρέφος βρέθηκε κάτω από συκιά στην Αραδίππου. Άλλα σημαντικά γεγονότα του πρώτου μήνα του 2012 ήταν το διπλωματικό θρίλερ με το ρωσικό πλοίο “chariot” που μετέφερε επικίνδυνο φορτίο και σε όλους ήρθε στη μνήμη η τραγική ιστορία στο Μαρί.

Τέλος στις 10  Ιανουαρίου καταχωρήθηκαν σε 8 πρόσωπα διώξεις για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Πρόκειται για τους Κώστα Παπακώστα και Μάρκο Κυπριακού, Πρώην Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών αντίστοιχα, Πέτρο Τσαλικίδη και Σάββα Αργυρού τέως Αρχηγό και Υπαρχηγό της Ε.Φ., Γιώργο Γεωργιάδη Συνταγματάρχη Ε.Φ., Αντρέα Νικολάου και Χαράλαμπο Χαραλάμπους Δ/ντη και Βοηθό Δ/ντη της Πυροσβεστικής και τέλος Αντρέα Λοιζίδη Διοικητή της ΕΜΑΚ.

 

Φεβρουάριος

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμπληρώνει 4 χρόνια στην εξουσία και τα σενάρια περί νέας υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές του 2013 δίνουν και πέρνουν. Αρκετές ήταν οι “φωνές” που μιλούσαν για τιτανομαχία με τον Νίκο Αναστασιάδη.  Πάντως το ΔΗ.ΚΟ. ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια. 

Στην Οικονομία τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η Ανεργία δείχνει τα δόντια της.

 

Τα σημάδια της ύφεσης γίνονται πιο έντονα, στην Ελλάδα το σύννεφο της πτώχευσης τρομάζει αλλά οι κυπριακές τράπεζες μας έλεγαν ότι αντέχουν. 

 Στα μέσα του μήνα είχαμε μια θυελλώδη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε το περίγραμμα λύσης που έδωσε στα Ηνωμένα Έθνη. 

Μάρτιος

Την 1η Μαρτίου ο τότε υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωνε ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στις τράπεζες. Ο Φ.Π.Α. ανεβαίνει από το 15% στο 17%. Στα μέσα του μήνα γίνεται ανασχηματισμός και νέος Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Βάσος Σιαρλή. Ωστόσο η αποχώρηση της Πραξούλας Αντωνιάδου από την θέση της Υπουργού Εμπορίου ήταν επεισοδιακή. Νέος Υπουργός Εμπορίου ο Νεοκλής Συλικιώτης.  

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποφασίζει να μην ανανεώσει την θητεία του Αθανάσιου Ορφανίδη μετά τον Μάιο, ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Στον ΔΗΣΥ είχαμε εσωκομματικές εκλογές μετά την κίνηση της Ελένης Θεοχάρους να διεκδικήσει το χρίσμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε με 86,73%.

 

 Κατά τα άλλα ο ενδιάμεσος χώρος αποφασίζει να κατεβεί με κοινό υποψήφιο. Εκτός πολιτικής και οικονομίας 2 γεγονότα ξεχώρισαν. Το ενδοσχολικό επεισόδιο στην Πάφο όπου δύο 15χρονοι μαθητές χτύπησαν έναν 14χρονο ελληνοπόντιο στο πρόσωπο στέλνοντας τον στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. 

Το δεύτερο γεγονός ήταν αθλητικό με το ΑΠΟΕΛ να τρελαίνει την Ευρώπη περνώντας στους 8 του Champions League.

Απρίλιος

Οι συζητήσεις για το πότε πρέπει να παρθούν μέτρα δίνουν και παίρνουν. 

 

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξαγγέλει την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ρίχνοντας το “μπαλάκι” στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, στον οποίο ωστόσο ήδη παρουσιάζονται ρωγμές ειδικά ανάμεσα σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

 

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα είναι υποψήφιος ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του τονίζει ότι θα παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά τις εκλογές του 2013, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. 

Μάιος


Θρίλερ για γερά νεύρα ήταν η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία μετά από επτά ώρες ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο και εγκρίθηκε λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

 

Ουσιαστικά η κρατική στήριξη της Λαϊκής αποτελεί και την έναρξη ενός ντόμινο εξελίξεων. Στη Βουλή γίνονται συζητήσεις για τις αλλαγές στο ΔΣ.

 
Δηλώσεις Σιαρλή 1 από 24hcomcy

Τα πράγματα στην οικονομία ωστόσο δείχνουν ότι πάνε από το κακό στο χειρότερο την ώρα που ο Πρόεδρος Χριστόφιας και επίσημα λέγει ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης δεν θα συνεχίσει να είναι Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Δημήτρης Χριστόφιας ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές του 2013.

 

 Ο Ενδιάμεσος Χώρος ακόμη αναζητεί υποψήφιο και απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. 

Ιούνιος

Με μια λιτή ανακοίνωσή η κυβέρνηση αναγγέλλει ότι η Κύπρος υπέβαλε αίτημα ένταξης στον μηχανισμό στήριξης. Το πακέτο μέτρων που θα παρουσίαζε η κυβέρνηση “μπαίνει” στην άκρη. Παράλληλα αναζητεί δάνειο τόσο από την Ρωσία όσο και από την Κίνα.  

 

Στο πολιτικό επίπεδο, επήρθε ναυάγιο στις συζητήσεις του ενδιάμεσου χώρου για κοινό υποψήφιο. 

Ιούλιος

Η Κύπρος αναλαμβάνει επίσημα την Προεδρία της Ε.Ε. για το 2ο εξάμηνο του 2012. Το 24Η πρωτοπορεί με ζωντανές εκπομπές από το Στρασβούργο. 


24h Live από το Στρασβούργο (1) από 24hcomcy 

Η Τρόικα έρχεται στην Κύπρο, ξεκινούν συζητήσεις με την κυβέρνηση. Από την πρώτην στιγμή φάνηκε το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στις 2 πλευρές.   Η Τρόικα ζητά “πράγματα” που “πάγωσαν” μέσα στο κατακαλόκαιρο την Λευκωσία. Αίσθηση προκάλεσε η κόντρα της Εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου με την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

 

Εντωμεταξύ για πρώτη φορά η Κύπρος βρίσκεται με το φάσμα της στάσης πληρωμών καθώς χρειάζεται 500εκ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες της. και ζητά την βοήθεια των ημικρατικών. Την ίδια ώρα η ιστορία με δάνειο από την Κίνα καταλήγει σε φιάσκο καθώς οι Κινέζοι ζητούν να μπουν στα οικόπεδα της ΑΟΖ.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ξεχωρίζουν η απόφαση του ΑΚΕΛ να προτείνει ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Μαλά…

 

 … αλλά και η πρώτη μεγάλη αποκλειστικότητα του 24Η. ο Γιώργος Λιλλήκας στην συνέντευξη του στην ιστοσελίδα μας αποκαλύπτει ότι θα ζητήσει διαφορετική βάση λύσης στο κυπριακό μακριά από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

 
24h με τον Γ. Λιλλήκα από 24hcomcy

 Επίσης στο φως της δημοσιότητας βγαίνει το σκάνδαλο με τα αξιόγραφα. 

 

Το ΔΗΚΟ αρχίζει και “κλείνει το μάτι” στην υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη τον οποίον οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν ως το ακλόνητο φαβορί.

Αύγουστος

Επισημοποιείται το φλέρτ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ καθώς τα δύο κόμματα τα βρίσκουν στο κυπριακό. 


Συνάντηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ από 24hcomcy

Στο οικονομικό πεδίο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων ωστόσο με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Η κυβέρνηση νιώθει την πίεση των αιγοπροβατοτρόφων. Είχαμε επεισόδια έξω από το Προεδρικό.

 

Ο Αύγουστος όμως είχε και ένα γεγονός που σόκαρε το παγκύπριο. Στη Λάρνακα ένα ανθρωπόμορφο τέρας βίασε ένα 10χρονο αγόρι. 

Τέλος μεγάλες πυρκαγιές προκάλεσαν ακόμη και εκκενώσεις χωριών στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας. 

Επίσης την πρώτη μεγάλη συνέντευξη στην οποία οριοθέτησε τις κινήσεις του ως υποψήφιος Πρόεδρος έδωσε στο 24Η ο Σταύρος Μαλάς.

 
O Σ.Μαλάς στην εκπομπή “24 ωρες” από 24hcomcy

Σεπτέμβριος

Ήταν ο μήνας των μεγάλων αποκλειστικών αποκαλύψεων του 24Η

Ο Άντρος Κυπριανού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από το Ευρώ. Το θέμα παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις.

 
Παραμονή στο Ευρώ 1 από 24hcomcy

 
Παραμονή στο Ευρώ 2 από 24hcomcy

Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δίνει την πρώτη μεγάλη συνέντευξη και οριοθετεί της κινήσεις της κυβέρνησης ενόψει Τρόικας. 

 
Ο Βάσος Σιαρλή για την τρόικα από 24hcomcy

Το 24Η βρίσκεται λεπτό προς λεπτό στην σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin που γίνονται στη Λευκωσία. Ο Βάσος Σιαρλή δέχεται τα πυρά των ομολόγων του για την καθυστέρηση των κινήσεων. 

 
Δηλώσεις Σιαρλή από 24hcomcy

 
24h Live: Το κλίμα για την Κύπρο στο Eurogroup από 24hcomcy

 Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν λαγκάρντ όσο και με τους κυρίους Γιούνκερ, Ρεν και Ντράγκι. 

 
Συνάντηση Λαγκάρντ- Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο από 24hcomcy

 
Συνάντηση Χριστόφια-Γιούνκερ-Ντράγκι από 24hcomcy

 Από το αστυνομικό ρεπορτάζ ξεχωρίζει το συμβόλαιο θανάτου για γνωστό Κύπριο επιχειρηματία. Είχαμε συλλήψεις σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Οκτώβριος

Η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα το αντι – μνημόνιο, που προκαλεί θύελα αντιδράσεων. Το 24Η με έκτακτη εκπομπή αναλύει ενα προς ένα τα μέτρα.


24h Live με τον Κώστα Μαυρίδη από 24hcomcy 

Δύο συσκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων δείχνουν την διαφορά φιλοσοφίας που υπάρχει. Αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει Σχέδιο Β σε περίπτωση που το μνημόνιο δεν υπογραφεί γρήγορα. Και επισήμως χάθηκε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου.  


Αίθουσα – Προεδρικό 5/10 από 24hcomcy 

 Η λέξη “κούρεμα” ακούγεται για πρώτη φορά καθώς η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν είναι βιώσιμο το κυπριακό χρέος. Ο Χριστόφιας δηλώνει ότι δεν αποδέχεται κατάργηση 13ου και της ΑΤΑ. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα παραιτηθεί εάν δεν υπογραφεί το μνημόνιο.

Τέλος στο φως της δημοσιότητας έρχεται η είδηση ότι απετράπει απόπειρα δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα.

 
Αρχηγός Αστυνομίας- Αποτροπή δολοφονίας γ… από 24hcomcy

Νοέμβριος

Η Κύπρος μετά από ένα μεγάλο θρίλερ διαπραγματεύσεων αλλά με την απειλή της κατάρρευσης μια τράπεζας λέγει “Ναι” στις απαιτήσεις τις Τρόικας.


AFIXI TROIKAS_1 από 24hcomcy 

 

Το μεγάλο αγκάθι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο στο προσχέδιο του μνημονίου αναγράφεται ότι θα είναι ως 10 δις ευρώ.

Δεκέμβριος

Ένας μήνας γεμάτο εντάσεις. Η Βουλή συζητά και ψηφίζει όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια. Οι πολίτες φωνάζουν. Επεισόδια, προπηλακισμοί και εικόνες που η Κύπρος βλέπει για πρώτη φορά.

 

 

Οι δύο συνεδριάσεις του Eurogroup που έγιναν μέσα στο Δεκέμβριο είχαν στην κορυφή της ατζέντας το κυπριακό μνημόνιο. Αποτέλεσμα ουδέν καθώς ούτε η ενδιάμεση έκθεση της Pimco ξεκαθάρισε το τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα δημοσιεύματα από την Γερμανία δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο διάγγελμά του ρίχνει όλες τις ευθύνες του στις τράπεζες και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη.

 
Το διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια για το… από 24hcomcy

Στο εσωτερικό η Κύπρος βρίσκεται στο παραένα της στάσης πληρωμών. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή οι ημικρατικοί οργανισμοί Cyta ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων δάνεισαν 250εκ. ευρώ και έτσι γλίτωσε η κυβέρνηση τα χειρότερα.


Γιώργος Πιστέντης- Πρόεδρος Διαχειριστικής… από 24hcomcy 

 Τελευταίο σημαντικό γεγονός, η εύρεση μεγάλης ποσότητας ΤΝΤ, 500 μέτρα μακρυά από το εξοχικό του Προέδρου Χριστόφια στο Κελλάκι. Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.