Αναστασιάδης: Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση


Διαβάστε επίσης, Kυπριανού: Επιτακτική η απόδοση ευθυνών για το τραπεζικό και “Ο Πρόεδρος να ξεκινήσει εκστρατεία υπογραφής δανειακής σύμβασης”.


Κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, αναφέροντας πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στο οριστικό νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών αλλά και σε μέτρα που την ίδια ώρα θα δίνουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αναφέροντας πως η φετινή συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό αποκτά μια εντελώς διαφορετική σημασία λόγω των περιστάσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η χθεσινή παραδοχή ότι το κράτος βρίσκεται στα όρια της στάσης πληρωμών αποτυπώνει με τρόπο ξεκάθαρο και δραματικό την πραγματική έκταση της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως παρόλο που η Κύπρος είχε όλες τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση με ένα τρόπο που θα περιόριζε και θα απάλυνε τις συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομία, εντούτοις οι αγωνιώδεις  προειδοποιήσεις και εκκλήσεις από πολλές κατευθύνσεις για έγκαιρα μέτρα δεν εισακουστήκαν ποτέ. «Και η εκπεφρασμένη διάθεση της αντιπολίτευσης να στηρίξει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις παρέμεινε, μέχρι τέλους, ανεκμετάλλευτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που προέχει σήμερα δεν είναι η κριτική για αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν, αλλά ο σχεδιασμός για το τι δέον γενέσθαι, λέγοντας ότι η ανάγκη για ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης είναι κατεπείγουσα και πως είναι στην Κυβέρνηση που εναπόκειται η ευθύνη της διαπραγμάτευσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων που αναπόφευκτα θα τη συνοδεύουν.

«Ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου σχεδίου δράσης, πέραν και πάνω από όσα το Μνημόνιο θα μας επιβάλει, είναι το ζητούμενο» καθώς «μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η απάντηση «θα προέλθει από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου», αναφέροντας πως προς αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα διακυβέρνησης που ο ίδιος προτείνει περιλαμβάνει τη νομοθετική θέσπιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.

«Περιλαμβάνει», συνέχισε, «την Εισαγωγή του Δημοσιονομικού Κανόνα με τον οποίο θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για την υλοποίηση του προϋπολογισμού ανά τρίμηνο» εξηγώντας πως αν υπάρχουν αποκλίσεις, τότε θα πρέπει αυτομάτως να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα ώστε να συγκρατούνται τα ελλείμματα.

Εξέφρασε παράλληλα την πρόθεση για ίδρυση Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όπως έχει προταθεί από τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, το οποίο θα συντάσσει ετήσιες εκθέσεις και θα διενεργεί μελέτες και ελέγχους επί των επιπτώσεων όλων των δημοσιονομικών πολιτικών, τόσο στην οικονομία όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

Ανέφερε ακολούθως πως είναι κοινά παραδεκτό ότι, από μόνα τους, ούτε η μείωση των δαπανών, ούτε οι νέες φορολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ευημερίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις επενδύσεις, αφού όλοι συμφωνούμε ότι εκεί θα δοθεί η βασική μάχη για την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση εκλογής του, εντός τριών μηνών από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης θα καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. «Μέτρα που», όπως εξήγησε, «θα αφορούν τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των δαιδαλωδών σήμερα διαδικασιών σε σχέση με την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και την προώθηση των επενδύσεων».

«Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει τον προσδιορισμό φορολογικών, πολεοδομικών και διοικητικών κινήτρων, διαθέσιμα όχι μόνο σε ξένους πιθανούς επενδυτές, αλλά και στους Κύπριους επιχειρηματίες» είπε, εξηγώντας πως τα κίνητρα μπορούν να αφορούν τη μη φορολόγησης κερδών που επανεπενδύονται, τη στοχευμένη επέκταση της επιταχυνόμενης απόσβεσης,  αλλά και επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα.

«Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η αναθεώρηση και η απλοποίηση στη φορολογία ακινήτων με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Παράλληλα θα πρέπει να απλουστευθούν οι φορολογίες  στις συναλλαγές με τρόπο που θα ενισχύεται η εμπορευσιμότητα των ακινήτων αλλά και η δραστηριότητα στην κατασκευαστική βιομηχανία» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια «η καταβολή Μεταβιβαστικών Τελών πρέπει να καταργηθεί πλήρως, τουλάχιστο εκεί που επιβάλλεται ΦΠΑ, ή να περιοριστεί στην ανάκτηση ενός ελάχιστου διοικητικού κόστους».

Εξηγώντας ότι τα κίνητρα για την ανάπτυξη δεν είναι μόνο φορολογικά, είναι και πολεοδομικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέθεσε ακόμη την πρότασή του για εισαγωγή πολεοδομικής έννοιας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα για μόνιμη εγκατάσταση μεγάλων εταιριών στην Κύπρο, όπως επίσης και για την παροχή πολεοδομικών κινήτρων ή πλεονεκτημάτων ώστε να καταστούν συμφέρουσες οι επενδύσεις και να προωθηθούν σε ευρεία κλίμακα αναπτύξεις.

Η προώθηση της ανάπτυξης, είπε, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, εξηγώντας πως εδώ ακριβώς αποσκοπεί και η πρόταση, «όπως σε συνεργασία με την Κεντρική και τις εμπορικές τράπεζες, επιτευχθεί συμφωνία για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος τους».

Οπως εξήγησε, η ρύθμιση προνοεί και το ενδεχόμενο καταβολής μόνο των τόκων του δανείου για συγκεκριμένο διάστημα, ή ακόμη και την εισαγωγή σχεδίου κλιμακωτής αύξησης των δόσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, με την αύξηση των δόσεων να γίνεται σταδιακά καθώς θα βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα.

Ανέφερε ακόμη ότι για να επιτύχουμε την ανάπτυξη δεν μπορούμε να παραμείνουμε προσκολλημένοι σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές και πως η λειτουργία καζίνο είναι και αυτή μια σημαντική προοπτική που θα πρέπει επιτέλους να προωθηθεί και να αξιοποιηθεί.

Δήλωσε πως την ίδια ώρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και η κρατική περιουσία με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Κρατικής Περιουσίας με εντολή την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες και σε σύμπραξη  με τον ιδιωτικό τομέα.

Εξήγησε ακολούθως πως όταν μιλά για ένα νέο μοντέλο κράτους και για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης δεν εννοεί μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ανάπτυξη των θεσμών, της δημόσιας υπηρεσίας, της πολιτείας, για να προσθέσει πως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης θα καταρτιστεί λεπτομερές σχέδιο δράσης  που θα αφορά  συνένωση αρμοδιοτήτων και συγχωνεύσεις των διάσπαρτων σήμερα υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, και την απλοποίηση των διαδικασιών στις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες  εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις.

 

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας πολιτικής διαχείρισης του Κυπριακού η οποία θα βασίζεται στη συλλογικότητα, στην επιστημονικότητα και στο στρατηγικό σχεδιασμό.

Υπενθύμισε ότι προς διασφάλιση της συλλογικότητας και της από κοινού διαχείρισης της εθνικής μας υπόθεσης ο ΔΗΣΥ και ο ίδιος έχουν καταθέσει σωρεία προτάσεων που θεσμοθετούν και διασφαλίζουν την ενότητα, όπως ο διορισμός κοινά αποδεκτού διαπραγματευτή, ο οποίος θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο και στο Συμβούλιο Αρχηγών.

Είπε ακόμα ότι έφτασε η ώρα για την ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου με τη σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες θα ετοιμάζουν εισηγήσεις για το κάθε ένα από τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια. «Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή εκτάκτως εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο, ενώ οι αποφάσεις των κομμάτων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 75% θα θεωρούνται δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Έκανε στη συνέχεια λόγο για την ανάγκη επεξεργασίας ενός συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού, «ενός πλαισίου προτάσεων για λύση του Κυπριακού που βασισμένη στον αδήριτης ανάγκης συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου να υστερούν σε ανθρώπινα δικαιώματα των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών», ξεκαθαρίζοντας ότι «η ετοιμασία του πλαισίου προτάσεων θα γίνει προ της έναρξης της όποιας νέας διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού».

Ανέφερε πως η όποια νέα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίζει την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ και να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις όποιες προτάσεις θα καταθέτει η άλλη πλευρά.

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη χάραξης μιας πραγματικά αξιόπιστης και ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής που δεν θα διακρίνεται από ιδεοληψίες και δογματισμούς. «Μιας πολιτικής» όπως είπε, «που θα εκμεταλλεύεται το νέο γεωστρατηγικό ρόλο που αποκτά η Κύπρος με την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».

«Θα υποβάλουμε άμεσα αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και αν η πλειοψηφία των κομμάτων το επιθυμούσε θα υποβάλλαμε και αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ» ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 δεν είναι ένας προϋπολογισμός που ικανοποιεί το ΔΗΣΥ, ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και των πολιτών, προσθέτοντας πως οι όποιες όμως αδυναμίες και υστερήσεις του προϋπολογισμού, ειδικά αυτή τη χρονιά, περνούν σε δεύτερη μοίρα κοντά στην ανάγκη για μετάδοση ενός μηνύματος συλλογικής δράσης και κοινής ευθύνης και γνωρίζοντας «πολύ καλά πως η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης».

Εξήγησε πως γι’ αυτό η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού έναντι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 θα είναι θετική.

Καταλήγοντας δήλωσε πως μέσα από το ζοφερό σκηνικό είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να σταλεί ένα μήνυμα αισιόδοξο και ένα μήνυμα ελπίδας «ότι με σκληρή δουλειά και με μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε» και «μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα για τον τόπο μας».

Πηγή ΚΥΠΕ