Αρχιεπίσκοπος: “Συνέχεια στις προσπάθειες για απελευθέρωση”


Διαβάστε επίσης το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ΑΚΕΛ και αυτό του ΔΗΣΥ.


Κάλεσε μάλιστα την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, ο οποίος, όπως είπε, ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών και θα πρέπει ανυποχώρητα να διεκδικήσει ότι δικαιούνται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Στην Εγκύκλιο η οποία αναγνώσθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων σε όλους τους ναούς και τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποδεικνύει ότι τη δύναμη της άνωσης πού προσδίδει στις ψυχές μας η Θεία Ενανθρώπηση αντιστρατεύεται, σήμερα, το βάρος των προβλημάτων τα οποία ως κυπριακός Ελληνισμός αντιμετωπίζουμε, με μέγιστο πρόβλημα να παραμένει ασφαλώς η κατοχή της πατρίδας μας για 38 και πλέον έτη.

Υπέδειξε δε ότι η αναλγησία της Τουρκίας και τα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της πατρίδας μας, πέραν  από τη στήριξη των ισχυρών της γης, πού αποβλέπουν στη γεωγραφική θέση και το μέγεθός της, ευοδούνται αυτή την περίοδο και από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθαμε και τη μετάθεση των προτεραιοτήτων μας στην οικονομική ανόρθωση του τόπου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους πού διέτρεχε η οικονομία μας και παρόλο πού και άλλοι πολλοί ζητούσαν τη λήψη μέτρων για πρόληψη δυσάρεστων εξελίξεων, αφεθήκαμε, δυστυχώς να  φτάσουμε στη σημερινή θλιβερή κατάσταση.

«Η ατμόσφαιρα είναι παντού καταθλιπτική. Πολλοί υποφέρουν από τη μείωση των εισοδημάτων τους, άλλοι πένονται από την απώλεια των εργασιών τους και μερικοί στερούνται ακόμα και αυτών των αναγκαίων για την επιβίωση. Η αβεβαιότητα πλανάται παντού και το άγνωστο της επιούσης δρα ως εφιάλτης στην πλειονότητα του λαού. Και το χειρότερο: Κυριαρχικά μας δικαιώματα υποθηκεύονται στους διεθνείς δανειστές μας και σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας, επιδιώκεται η επιβολή φίμωτρου στη διεκδίκηση των δικαίων μας.» πρόσθεσε.

Υπέδειξε δε ότι στη δύσκολη αυτή στιγμή, ανεξαρτήτως του ποιός ευθύνεται, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία κάνει ότι μπορεί για να μη μείνει ούτε και ένας άνθρωπος χωρίς τα ελάχιστα απαραίτητα για τη ζωή του και καλώντας όλους όπως στραφούν με ελεήμονα διάθεση προς τον στερούμενο συνάνθρωπο.

Σημείωσε ωστόσο πως πέρα από αυτή την υποχρέωση έχουμε και ως Έλληνες ένα σημαντικότερον καθήκον που είναι ότι «δε θα πρέπει ούτε για μια στιγμή να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει ούτε και να μας διαφεύγει ο αμετάθετος στόχος της Τουρκίας που είναι η πλήρης κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου.

Τονίζει δε ότι θα πρέπει, ακόμα και με το υστέρημά μας, να διατηρήσουμε την αμυντική θωράκισή μας σε επίπεδα πού να αποτρέπουν κάθε εχθρική επιβουλή και να εξασκούμε, με τη δυναμική παρουσία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει προ πάντων να διατηρήσουμε υψηλό το φρόνημα και ισχυρή τη θέληση για αγώνα μέχρι την κατίσχυση του δικαίου, την απελευθέρωση του τόπου μας και την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε όλους εκείνους οι οποίοι εξακολουθούν να επισκέπτονται τα κατεχόμενα και να ενισχύουν την κατοχή, να συναισθανθούν τη ζημιά που προκαλούν στην Κύπρο και να αλλάξουν τακτική, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ενίσχυση της κατοχής, ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες ισοδυναμεί με προδοσία.

Κάλεσε όλους όπως με υπομονή αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες των σημερινών χαλεπών καιρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «‘Μεγάλης Βουλής Άγγελος, ο Άρχων της Ειρήνης και πατήρ του μέλλοντος αιώνος’ ο οποίος  ‘κλίνας ουρανούς’ σήμερον ‘κατέβη επί  της γης’, σύντομα θα μας εξαγάγει από την κρίση».

Καταλήγοντας απέστειλε τον εόρτιο χαιρετισμό του σε όλους και ευχήθηκε όπως κατά το νέο έτος 2013, η Κύπρος βρει τη δικαίωση της και ο κυπριακός λαός τη λύτρωση από τα δεινά του.

Ευχετήριες επιστολές Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς Χριστόφια, Παπούλια και Σαμαρά 

Το μήνυμα την ενανθρώπισης, ότι ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσα μας να αποτελεί πηγή θάρρους, δύναμης και ενίσχυσης στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται  ο τόπος και το έθνος εύχεται με επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

Με την ευχετήρια επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ διαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία της Κύπρου και ο κυπριακός λαός γενικότερα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των Ελλαδιτών αδελφών «και τους συμπαραστεκόμαστε στις δύσκολες τούτες στιγμές της ιστορικής τους πορείας».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄εύχεται στις επιστολές του  ακόμη, όπως το νέο έτος 2013 αποβεί το έτος δικαίωσης του κοινού μας αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της μαρτυρικής νήσου μας.

Εκφράζει επίσης εγκάρδιες ευχές για πλούσιες τις ευλογίες και την ενίσχυση του στη ζωή και στα έργα των τριών ανδρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ