Άρχισε στην Ολομέλεια η τελική συζήτηση του Προϋπολογισμού


Διαβάστε επίσης, “Αποφεύχθηκε και επίσημα η στάση πληρωμών” και “Συμπαράσταση ΠΟΕΔ στην στάση εργασίας της ΟΕΛΜΕΚ”.  


Η συζήτηση άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου που απεβίωσε πρόσφατα και συνεχίζεται με συνοπτική αναφορά στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού  από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλο.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες, διάρκειας μέχρι 40 λεπτών, αρχηγών ή και εκπροσώπων των πολιτικών κομματικών ομάδων, ξεκινώντας από το μικρότερο κόμμα. Στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διατέθηκαν 20 λεπτά.  

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού του κράτους θα συνεχιστεί στις 9.00 το πρωί την Τετάρτη με 10λεπτες ομιλίες βουλευτών και θα διακοπεί στις 13.10. Οι ομιλίες των βουλευτών θα επαναρχίσουν στις 15.00 και θα ολοκληρωθούν στις 19.10.  

Η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα έχει το δικαίωμα να προβεί στις δικές της εσωτερικές ρυθμίσεις, κατανέμοντας το χρόνο διαφορετικά, εφόσον το επιθυμεί, νοουμένου ότι ο συνολικός χρόνος δεν ξεπερνά το χρόνο των σαράντα λεπτών που παρέχεται μόνο για τους αρχηγούς των κομμάτων.  

Η ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013 αναμένεται να γίνει στις 19.15.

Ομιλίες

Οργή και θυμό για την κατάντια του τόπου, εξέφρασε ο Γ. Περδίκης 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ανοίγοντας τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, δήλωσε ότι κυριαρχείται από οργή και θυμό για το σημείο στο οδηγήθηκε ο τόπος και διερωτήθηκε αρκετές φορές πώς είναι δυνατόν να υπερψηφίσει αυτό τον Προϋπολογισμό.

«Μας  κυριαρχεί η οργή και ο θυμός. Θυμώνουμε γιατί μας έχετε φέρει στην εποχή της φτώχειας και της δυστυχίας, επειδή φαίνεται να μας οδηγείτε στην εποχή της χρεοκρατίας και γιατί υποψιαζόμαστε ότι παρά τις μεταξύ σας αλληλοκατηγορίες τελικά κανένας δεν θα τιμωρηθεί για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του λαού μας μετά το 1974», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Λέγοντας ότι «το άκρον άωτον του διασυρμού του πολιτικού συστήματος ήταν όταν την περασμένη Τρίτη είδαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας μας να διαμαρτύρονται στους δρόμους με απόγνωση και πόνο, τυφλοί, κωφοί, παραπληγικοί και πολλοί άλλοι ανήμποροι και δυσπραγούντες συνάνθρωποι μας», διερωτήθηκε εάν με το κλείσιμο της πόρτας με συρματοπλέγματα ή με τη διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω προεδρικών εκλογών μπορούν οι Βουλευτές να δραπετεύσουν των ευθυνών τους.

«Την πόρτα της συνείδησης σας πώς θα την αμπαρώσετε, πώς θα βάλετε ειδικούς αστυνομικούς να την προσέχουν, πώς θα την αποκλείσετε με συρματοπλέγματα;», συνέχισε.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι στο εκβιαστικό δίλημμα: «Χρεοκοπία ή Μνημόνιο», που προβάλλεται κατά κόρον και από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, χωράει να κρυφτούν οι πάντες, είπε ότι αμφισβητεί αυτό το δίλημμα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι το δίλημμα δεν είναι «χρεοκοπία ή μνημόνιο», ενώ πρόσθεσε πως το ερώτημα που τίθεται είναι εάν επιλέγουμε σκέτη οικονομική χρεοκοπία ή οικονομική χρεοκοπία, που θα συνοδεύεται από μια χρεοκοπία των αξιών της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, του ήθους και της λογικής.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η συνολική χρεοκοπία, που είναι η οδός που φαίνεται να επέλεξε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, στηρίζεται στην υιοθέτηση αντιδημοκρατικών πρακτικών όπως τα υπουργικά διατάγματα για αυξήσεις φόρων κατανάλωσης, οι διαδικασίες express κοινοβουλευτικού ελέγχου, η παραγνώριση των κοινωνικών συνόλων και των πολιτών και άλλα.

Είπε ακόμα πως με βάση το ίδιο σενάριο της συνολικής χρεοκοπίας, θα επιτρέπεται σε εξωτερικούς παράγοντες να καθορίζουν την πολιτική διαχείρισης του φυσικού αερίου αλλά και του ετήσιου προϋπολογισμού.

«Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος της επιβολής μιας νέας μορφής ξένης επικυριαρχίας, που στο πολιτικό λεξικό αναφέρεται ως χρεοκρατία» πρόσθεσε, αναφέροντας πως πρόκειται για μια νέα μορφή αποικιοκρατίας, όπου οι χώρες και οι λαοί  χάνουν την ανεξαρτησία τους και τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης των φυσικών τους πόρων μέσα από παράλογες και υπερβολικές δανειακές συμβάσεις που συνάπτουν με τους δήθεν σωτήρες τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη η αντιπολίτευση, αφού εξηγεί τις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησης του, παρασιωπά ως και αποκρύβει τις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος και του μοντέλου ‘ανάπτυξης’ που υποστηρίζει και υπηρετεί, και οχυρώνεται πίσω από το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα.

Επικαλείται «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό» – όπως άλλωστε και η κυβέρνηση – για να αποδεχθεί σχεδόν ασυζητητί τα νομοσχέδια που ετοίμασε- η κατά τα άλλα ανίκανη Κυβέρνηση-, όπως ανέφερε. «Αποτύχατε κύριοι. Και στην αποτυχία σας έχετε καταστρέψει και την Κύπρο», είπε.

Περαιτέρω ανάφερε πως όσα λίγα άφησε όρθια η τουρκική κατοχή, ο εποικισμός και η παρατεταμένη διαίρεση του νησιού μας, τα ισοπεδώσατε και εξήγησε ότι η αναφορά του άπτεται της αξιοπρέπειας, του φρονήματος και της ελπίδας.

«Αυτό που δεν κατάφεραν οι «διεθνείς συνωμοσίες της CIA και του ΝΑΤΟ», αυτό που δεν πέτυχαν οι Αμερικανοί και οι Εγγλέζοι με την UNOPs και το σχέδιο Ανάν, το καταφέρατε εσείς, αφού οδηγήσατε το λαό μας σε οικονομική και ιδεολογική εξαθλίωση», συνέχισε.

Ο κ. Περδίκης είπε πως η γνωστή πρόταση για εκμετάλλευση των δικαιωμάτων ανάπτυξης του οικοπέδου 12 αξίζει να μελετηθεί επισταμένα και ιδιαίτερα προσεκτικά.

Τέλος, διατύπωσε την άποψη ότι αυτό που πράγματι χρειαζόμαστε, στην Κύπρο αλλά και στο παγκόσμιο, είναι μια –de profundis- εκ βάθρων αλλαγή, που να αντικαταστήσει το κερδοσκοπικό και ανθρωποφάγο σύστημα της αλόγιστης και χωρίς όρια ανάπτυξης, προσθέτοντας «είστε έτοιμοι γι’ αυτή τη συζήτηση, εμείς οι Οικολόγοι έχουν την πρόταση».

Πηγή ΚΥΠΕ