Ας μαζέψουν τον Μπαγίς. Μας λέει, να μας σώσει ο Αλλάχ


Διαβάστε επίσης, Λιλλήκας: “Η Κυβέρνηση συνέβαλε στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους” και “ΕΔΕΚ: Aπορρίπτει τετραμερή για το Κυπριακό”.


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Μπαγίς πραγματοποιούσε επίσκεψη στον Νομάρχη Μούγλας στην Τουρκία όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση. «Το να φτάνει μια προεδρεύουσα χώρα να ανακοινώνει την χρεοκοπία της είναι πραγματικά ανησυχητικό ως προς την φιλοσοφία ίδρυσης της ΕΕ. Αλλά εμάς δεν μας χαροποιεί καθόλου η κατάσταση στην οποία περιήλθε η ε/κ διοίκηση. Δεν είναι στην κουλτούρα μας να χτυπάμε αυτόν που πέφτει. Να τους σώσει ο Αλλάχ».

Η ε/κ διοίκηση – όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει την χρεοκοπία της ενώ προήδρευε της ΕΕ, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας πως «η ΕΕ έζησε μια από τις μεγαλύτερες ντροπές στην ιστορία της».

Επανέλαβε δε ότι το ψευδοκράτος που ενισχύει την οικονομία του κάθε μέρα, όπως υποστήριξε, είναι έτοιμο να βοηθήσει τους Ε/κ και η «ΤΔΒΚ» άπλωσε χέρι φιλίας. Πώς παίρνουν ρεύμα από το ψευδοκράτος, νερό, όταν έχουν ανάγκη, μπορούν να πάρουν και δάνειο, ανέφερε ο Εγκεμέν Μπαγίς.

 

Εάν ο κ. Χριστόφιας, είπε, αιτούνταν για δάνειο στην αρχή της κρίσης προς το ψευδοκράτος, τότε ο «πρωθυπουργός» εάν το έκρινε σωστό θα συζητούσε το θέμα με την Τουρκία και «εμείς ως γειτονική χώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε την κατάσταση στην οποία περιήλθαν εκεί οι άνθρωποι. Η Τουρκία είναι μια δυνατή χώρα. Σίγουρα η ε/κ διοίκηση θα είδε πόσο μεγάλο είναι το κόστος σε αυτούς που εμποδίζουν εδώ και χρόνια την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εάν είχαν αποδεχτεί το 2004 το σχέδιο Ανάν, ίσως σήμερα στο νησί θα υπήρχε μια διοίκηση των Ενωμένης Κυπριακών κρατών και θα ήταν μια από τις ευημερούσες χώρες του κόσμου».

Η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη «νότια Κύπρο», όπως είπε, είναι εκτός λογικής «διοίκηση» που θα μπορέσουν να ενεργήσουν σε ένα κοινό επίπεδο με βάση την λογική και την πολιτική ισότητα ολόκληρου του νησιού.

Διαβάστε αναλυτικά τις αντιδράσεις από κόμματα και πολιτικούς:

Χατζηγεωργίου: Η τετραμερής θα οδηγούσε σε αναβάθμιση κατεχομένων

Σε Μπαγίς και Λιλλήκα απάντησε ο Γ. Λουκαΐδης

ΕΥΡΩΚΟ: Η Αγκυρα επιχειρεί αναβάθμιση του ψευδοκράτος

ΕΔΕΚ: Aπορρίπτει τετραμερή για το Κυπριακό

ΔΗΚΟ: Απαράδεκτες προτάσεις και μεθοδεύσεις Μπαγίς-Ντάουνερ

Οικολόγοι: Εξηγήσεις από Ντάουνερ για δηλώσεις Μπαγίς

Πηγή ΚΥΠΕ