Αύριο ξεκαθαρίζει τις πολιτικές του κινήσεις ο Μόντι

Χθες υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Ο κ. Μόντι είχε ανακοινώσει από πριν την πρόθεσή του να παραιτηθεί την Παρασκευή. (Διαβάστε εδώ)

«Απόψε θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα παραιτηθώ», δήλωσε μιλώντας κατά την συνέλευση των ιταλών πρέσβεων στην Ρώμη, την «τελευταία» που παρακολούθησε με «την ιδιότητα του πρωθυπουργού», όπως είπε, αφού υιοθετήθηκε και από τη βουλή της Ιταλίας ο προϋπολογισμός για το 2013.

«Ήταν 13 δύσκολοι, αλλά συναρπαστικοί μήνες. Η Ιταλία σήμερα είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι στο παρελθόν για τους ξένους επενδυτές. Ελπίζω η μεταρρυθμιστική δράση να μπορέσει να συνεχιστεί και στην επόμενη νομοθετική περίοδος», είπε ο κ. Μόντι, προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του, κρατώντας τα «ηνία» της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου μπορεί να μην εξασφαλίσουν την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Η ενδεχόμενη ακόμα και κάθοδος του Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα, μπορεί να στερήσει ψήφους από την κεντροαριστερά, στις κρίσιμες περιφέρειες του ιταλικού Βορρά.

Αν η μπερλουσκονική κεντροδεξιά καταφέρει να υπερισχύσει στις περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), μια τυχόν συμμαχία της κεντροαριστεράς με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο που θα υιοθετήσει το «πολιτικό μανιφέστο Μόντι», μπορεί να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην γερουσία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα προσφυγή στις κάλπες.