Μπαγίς:Εμμένει σε τετραμερή συνάντηση


Διαβάστε επίσης €24,2 εκ πήγαν σε επιδόματα Τουρκοκυπρίων πρόβατα και Χριστουγεννιάτικος εμπρησμός


Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Μπαγίς σημείωσε ότι είναι πιο κοντά στο να βρεθούν και οι τέσσερις (Ελλάδα, Τουρκία, ε/κ και τ/κ πλευρά). «Γιατί να γίνονται μισές δουλειές; Εάν χρειαστεί να συζητηθεί, δεν φοβόμαστε κανέναν. Να δούμε πρώτα την απάντηση της Ελλάδας, εάν μπορούν να συναντηθούν με την ΤΔΒΚ εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Στην ε/κ πλευρά υπάρχουν εκλογές τον Φεβρουάριο. Να δούμε ποιος θα εκλεγεί, ποια θα είναι η στάση του και θα κάνουμε τις απαραίτητες αξιολογήσεις».

Ερωτηθείς εάν δόθηκε η απάντηση της Τουρκίας σε μια τέτοια πρόταση ο κ. Μπαγίς είπε πως δεν έγινε κάτι τέτοιο για να προσθέσει ότι εάν χρειασθεί θα συναντηθούν και πως δεν έχουν πρόβλημα να συναντηθούν με κανένα.

Σε ανακοίνωση δε του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι τέτοιες συναντήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί για τη μορφή.

Στο ρεπορτάζ της η τουρκική κρατική τηλεόραση αναφέρεται σε διαδικασία που θα αρχίσει αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές και στοχεύει στο να ολοκληρωθεί μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα το 2015.

 

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε δύο χρόνια

Αν αρθούν όλα τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μπορεί να καταστεί πλήρες μέλος σε διάστημα δύο ετών.

Aυτά δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανέφερε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει στο 70% τα βήματα που πρέπει να γίνουν για ένταξη και ότι σε διάστημα έως και δύο ετών μπορεί να καταστεί το νέο μέλος της Ενωσης.

Ανέφερε ότι από τα 20 κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία, τα 17 παραμένουν κλειστά για πολιτικούς λόγους. Πρόσθεσε ακόμη ότι η οικονομική κρίση στην ΕΕ μετατρέπεται σιγά σιγά σε πολιτική και ότι η ίδια η Ενωση πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να προχωρήσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ