Χριστόφιας: Ευτυχώς που κυβερνούσαμε εμείς (vid)


Διαβάστε επίσης: Σήμερα ξεκινά η ψήφιση της φοροκαταιγίδας


Ο Δημήτρης Χριστόφιας για ακόμη μια φορά έριξε όλες τις ευθύνες του μνημονίου στις τράπεζες. «η χώρα μας τέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της κρίσης του τραπεζικού μας συστήματος. Οι κατά καιρούς αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικού ελέγχου από την Κεντρική Τράπεζα, έχει κοστίσει στην Κύπρο πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ένεκα της αλόγιστης έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα και της μετατροπής της Μαρφίν-Εγνατία από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα. Μετατροπή που αγόγγυστα ενέκρινε ο προηγούμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Όλο αυτό το κόστος δυστυχώς είναι υποχρεωμένο το κυπριακό κράτος να το καλύψει. Μόνο ενάμισι δισεκατομμύριο είναι το ποσό για κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι συγκρίσεις είναι ξεκάθαρες και αποδεικνύουν το ποιό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα σήμερα». 

Δείτε το βίντεο και την συγκίνηση του Δ. Χριστόφια

Είμαστε περήφανοι για το έργο της κυβέρνησης


Η Ομιλία Χριστόφια στην ΠΕΟ από 24hcomcy

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «Αν τη διαχείριση της όλης κατάστασης σε αυτή τη δύσκολη φάση της κυπριακής οικονομίας δεν είχε η κυβέρνησή μας, αλλά συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου, οι επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους θα ήταν ολέθριες». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «παρά τα όποια φυσιολογικά λάθη και παραλείψεις, είμαστε περήφανοι για το τεράστιο έργο της κυβέρνησης μας μέσα σε αυτές τις τόσο αντίξοες συνθήκες», ενώ επεσήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει «στο μέγιστο δυνατό βαθμό πολιτικές που να εναποθέτουν μονόπλευρα τα βάρη πάνω στους εργαζόμενους, όπως έπραξαν οικειοθελώς λόγω φιλοσοφίας άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα μίλησε για υπόσκαψη που προερχόταν από το εξωτερικό καθώς και για διαρκή άσκηση πίεσης στο εσωτερικό ώστε να υπογραφεί εδώ και τώρα το μνημόνιο. 

Πετύχαμε το μέγιστο στις διαπραγματεύσεις 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να πετύχουμε βασικούς στόχους που είχαμε θέσει. Να διατηρήσουμε πρώτα και κύρια τον εθνικό έλεγχο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η ανεύρεση υδρογονανθράκων αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική προοπτική για τον τόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Να αποτρέψουμε την κατάργηση θεσμικών κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού, όπως η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός. Στοχεύσαμε η συνεισφορά των μισθωτών να είναι κλιμακωτή και όχι ισοπεδωτική για να υπάρχει επιμερισμός του κόστους από την επιβολή του μνημονίου ανάλογα με τα εισοδήματα. Στοχεύσαμε να σώσουμε το Συνεργατισμό που αποτελεί κατάκτηση για το λαό μας και τελικά τα καταφέραμε. Στοχεύσαμε στην ταχεία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος». 

«Δεν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε το μνημόνιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το μνημόνιο περιέχει επώδυνες θυσίες για τους εργαζόμενους και για το λαό μας. Είχαμε όμως να επιλέξουμε μεταξύ ενός επώδυνου μνημονίου και της χρεοκοπίας των τραπεζών που με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Έχοντας διασφαλίσει κάποια πολύ βασικά και σημαντικά ζητήματα αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε με στόχο τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος.