Χριστόφιας: Πολιτιστικά αντικείμενα εξήχθησαν από τα κατεχόμενα


Διαβάστε επίσης, “Κληρίδης: Τράπεζες & Χριστόφιας έχουν ευθύνες – Οργιάζει η φοροδιαφυγή” και “Κούρεμα του χρέους” ζητά το ΔΝΤ σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung.


Ο οποίος αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου λόγω της παράνομης τουρκικής κατοχής, είπε, ότι 20.000 εικόνες αγίων, ιερά αγγεία και ευαγγέλια εξαφανίστηκαν και πολλά πωλήθηκαν παράνομα στη μαύρη αγορά. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Αποστολικού Νούντσιου της  Αγίας Έδρας στην Κύπρο, με έδρα το Τελ Αβίβ, Αρχιεπισκόπου Giuseppe Lazzarotto, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Αγία Έδρα και τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ για την ξεκάθαρη στάση τους σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και την ανάγκη προώθησης και σεβασμού των θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Έδρα έχουν εγκαθιδρύσει ουσιαστικές σχέσεις που βασίζονται στις κοινές αξίες της θρησκευτικής ελευθερίας, της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Ευχαρίστησε την Αγία Έδρα που αγκάλιασε και στήριξε τον Διάλογο μεταξύ Πολιτισμών και Θρησκειών και να επαναλάβω για ακόμη μια φορά την ισχυρή μας αποφασιστικότητα να συμβάλουμε σε αυτή τη Διαπολιτισμική και Διαθρησκευτική Διαδικασία.     

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αγίας Έδρας έχουν επαναβεβαιωθεί στη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Κύπρο, το 2010, οι οποίες σηματοδότησαν την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στις δύο επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Αγία Έδρα, κατά τις οποίες συζήτησε με τον Πάπα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διερευνήθηκαν τρόποι περεταίρω προώθησης της καρποφόρας συνεργασίας Κύπρου και Αγίας Εδρας

Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η  νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

“Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης `ΤΔΒΚ` και προώθησης λύσης δύο κρατών”, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως “τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της  περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ  θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος”.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Lazarotto είπε πως η Aγία Έδρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, είπε, και πρόσθεσε: «Όλοι ξέρουμε ότι σε αυτό το νησί και πέρα απ’ αυτό, διακαής επιθυμία πολλών ανδρών και γυναικών με καλή θέληση είναι να γίνει κάθε προσπάθεια για επίτευξη αυτού του στόχου». Εξέφρασε επίσης την ευχή να αρθεί σύντομα το παρόν αδιέξοδο, σημειώνοντας πως δυστυχώς η Κύπρος, στην ίδια της τη γη, συνεχίζει να βιώνει ταλαιπωρίες από ανεπίλυτα ζητήματα που αφήνουν ανοικτές πληγές και προκαλούν πόνο.    

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Σημείωσε ότι με την ένταξη της στην ΕΕ η Κύπρος άνοιξε ένα νέο δρόμο για μια πιο αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αυτό, είπε, έδωσε επίσης μια ευκαιρία επέκτασης της δράσης της Κύπρου πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, προς τη διεθνή κοινότητα, και συμβολής στην ανάπτυξη, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των εθνών.

Πηγή ΚΥΠΕ