“Δεν δίνει διεξόδους στους πολίτες ο Προϋπολογισμός Υγείας”


Διαβάστε επίσης, “Τρόικα: Νέα αναλογιστική μελέτηγια το ΓΕΣΥ” και “Ενδοκυβερνητικό “κραχ” ελέω μνημονίου”.


Ο προϋπολογισμός «δυστυχώς δεν ήρθε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις που είχαμε, δημιούργησε μια αβεβαιότητα και δεν φαίνεται να δίνει διεξόδους στους πολίτες για τα θέματα υγείας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης», ανέφερε.

«Πάρα πολλά ερωτηματικά που είχαμε τα οποία αφορούν το πώς θα επηρεάσει η πιθανή εφαρμογή του Μνημονίου τα θέματα των Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο δεν μπορούσαν να απαντηθούν», πρόσθεσε. Αυτό, είπε, «μας προβληματίζει διότι είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ η οποία δεν έχει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, γι αυτό η πιθανή εφαρμογή ενός Μνημονίου όσον αφορά το χώρο της Υγείας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πώς θα υλοποιηθεί, πότε θα υλοποιηθεί και πως θα επηρεαστούν οι ασθενείς».

Όσον αφορά στο ΓΕΣΥ, ανέφερε η κ. Κυριακίδου δεν φαίνεται από τον προϋπολογισμό «πιο είναι πραγματικά το όραμα, αυτό που μας αναφέρθηκε είναι ότι χρειάζεται μια επικαιροποίηση της μελέτης Μέρσερ η οποία πιθανόν να δημιουργήσει και νέα δεδομένα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αναφερόμενη σε επιμέρους θέματα η κ. Κυριακίδου είπε ότι υπάρχουν μειώσεις που προνοούνται στις χορηγίες προς το Ινστιτούτο Γενετικής και στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, λέγοντας ότι σκοπεύει να εγγράψει θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας.

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ έκανε επίσης ειδική αναφορά στην μη έγκριση κονδυλίου ύψους 20 χιλιάδων ευρώ για νυχτερινή κάλυψη ή κατά τα Σαββατοκύριακα από τους παιδοψυχίατρους εφήβων και παιδιών που εισάγονται στις Πρώτες Βοήθειες. Εξέφρασε τη θέση ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και άνιση μεταχείριση των παιδοψυχιάτρων έναντι άλλων γιατρών. Αν το θέμα δεν διευθετηθεί, τότε θα ζητήσει την εμπλοκή της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά.

Πηγή ΚΥΠΕ