Η καρδιά της Κυπριακής Οικονομίας χτυπά στο Eurogroup


Διαβάστε επίσης, “Σημαντικές επαφές Ομήρου στο Λίβανο” και “Η δόση της Ελλάδας περνά από την επαναγορά ομολόγων”.


Ο Βάσος Σιαρλή θα αναλύσει όλες τις πτυχές των συνομιλιών που έγιναν καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει πια η Κύπρος να υλοποιήσει. Ο Υπουργός Οικονομικών θα τονίσει με έμφαση το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα υπερψηφίσουν τα 20 νομοσχέδια του μνημονίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Στόχος του κ. Σιαρλή είναι Η Κύπρος να βγει μπροστά από τις εξελίξεις και να ρίξει το μπαλάκι σε Eurogroup και ΔΝΤ, να πάρουν αποφάσεις άμεσα και να ανακοινώσουν την διεξαγωγή ενός νέου Eurogroup πιθανότητα στις 13 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο στο επίκεντρο της συζήτησης να βρεθεί η βιωσιμότητα του χρέους, με το ΔΝΤ να παίζει πολιτικά παιχνίδια πιθανής αποχώρησης από την οικονομική στήριξη της Λευκωσίας σε περίπτωση μη βιωσιμότητάς του. Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον περιμένει η κυβέρνηση την στάση των Γερμανών και άλλων “σκληρών” χωρών που έχουν θέσει κάτω από το τραπέζι θέμα εταιρικού φόρου.

Πάντως η Λευκωσία περιμένει μια δήλωση – στήριξη σήμερα στις Βρυξέλλες τόσο λόγω της συμφωνίας που επιτεύχθηκε όσο και λόγω της πρόθεσης να κινηθεί άμεσα στην ψήφιση του μνημονίου.

Η εβδομάδα των παθών 


Αποφάσεις σήμερα στο Eurogroup δεν περιμένει κανείς καθώς όλοι αναμένουν την ενδιάμεση έκθεση της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήδη στο μνημόνιο αναγράφεται ότι το ποσό δεν θα ξεπερνά τα €10 δις ωστόσο κανείς δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πότε θα κριθεί βιώσιμο ή μη το χρέος. 

Αύριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας με διάγγελμα στον κυπριακό λαό, θα αναλύσει τους λόγους που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Αναμένεται να υπερασπιστεί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και θα “ρίξει” όλη την ευθύνη στον τραπεζικό τομέα. Μάλιστα θα επισημάνει πως πολιτική ομάδα διαπραγματεύθηκε στεναρά απέναντι στην Τρόικα και έσωσε αρκετά κεκτημένα του κύπριου εργαζόμενου.

Την ερχόμενη Πέμπτη, ολοκληρώνεται η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών και θα ξεκινήσει η συζήτηση των 20 νομοσχεδίων του μνημονίου που θα καταθέσει η Κυβέρνηση. Στόχος τα πάντα να είναι ψηφισμένα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.