“Στάση πληρωμών αν δεν δοθούν τα 250 εκ.”-Eντός 24 ωρών η απόφαση


Διαβάστε επίσης, “Απάντηση Αναστασιάδη προς Στεφάνου” και “Εφημερίδες: Eγχώριος δανεισμός από ημικρατικούς”.


Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, τα διοικητικά συμβούλια και αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των τριών οργανισμών, οι οποίες αντιδρούν έντονα στο αίτημα της Κυβέρνησης, προειδοποιώντας για λήψη μέτρων, ενώ αναμένεται να επικρατεί έντονο κλίμα στη συζήτηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta αποφάσισε την παραχώρηση δανείου στην κυβέρνηση ύψους εκατόν εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο δεν προχώρησε στην εκταμίευση του ποσού αυτού, ενόψει της σημερινής συνεδρίας. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ Στάθης Κιττής, τόνισε ότι η δανειοδότηση θα γίνει μόνο εάν στο σχέδιο συμμετάσχουν και οι άλλοι δύο ημικρατικοί οργανισμοί.

Η Αρχή Λιμένων έχει αποφασίσει ήδη την παροχή δανείου ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ.

 

“Στάση πληρωμών αν δεν δοθούν τα 250 εκ.”

Το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών τις επόμενες μέρες αν δεν εξασφαλιστούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές του κράτους μέχρι το τέλος του έτους με δανεισμό από τους ημικρατικούς οργανισμούς, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

«Αν δεν εξασφαλιστούν αυτές οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μιλάμε για στάση πληρωμών του κράτους τις επόμενες μέρες», είπε αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και τους ημικρατικούς οργανισμούς, αφού θα υποβαθμιστεί το κράτος σε επίπεδο επιλεκτικής χρεοκοπίας και οι εγγυήσεις του κράτους προς τους ημικρατικούς καταργούνται.

Ζήτησε από όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να προβούν στη χρηματοδότηση του κράτους.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε επίσης ότι οι όποιες εναλλακτικές επιλογές που υπήρχαν για χρηματοδότηση είτε εξαντλήθηκαν είτε δεν μπορούν πλέον να υλοποιηθούν.

Ερωτηθείς για τις επιπλέον ανάγκες του κράτους με το νέο έτος και μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης από την Τρόικα, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι από 21 Ιανουαρίου και εφόσον εγκριθεί το μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να δέχεται κρατικά ομόλογα για άντληση χρημάτων.

Αναφερόμενος στο ύψος των αναγκών του κράτους μέχρι το τέλος του έτους είπε ότι ήταν 420 εκ. και η διαφορά των 180 εκ έχει εξασφαλιστεί από άλλες εσωτερικές πηγές. Το ύψος των αναγκών αυτή τη στιγμή ανέχεται περίπου στα 250 εκ.

Ανέφερε ότι ήδη οίκος αξιολόγησης ζήτησε να έχει τηλεφωνική συνδιάσκεψη με το Υπουργείο Οικονομικών μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, αφού θεωρούν ως χρηματοπιστωτικό γεγονός τη μη επίτευξη συμφωνίας. Ο κ. Πατσαλίδης προειδοποίησε για τις δύσκολες συνθήκες που θα επακολουθήσουν σε μια τέτοια περίπτωση.