Δίκη Χατζηκωστή: Αίτημα Γρηγορίου να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους


Διαβάστε επίσης, “Χωρίς τον τέως ΥΠΑΜ συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί” και “Συλικιώτης: Κοινή συναινέσει το διαζύγιο με Total”.


Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Πικής ζήτησε από το δικαστήριο να αφεθεί ο πελάτης του ελεύθερος με εγγυήσεις, για περίοδο τριών εβδομάδων, με σκοπό την πραγματοποίηση επείγουσας χειρουργικής επέμβασης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πικής, η επέμβαση του 1ου κατηγορούμενου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου στην Πολυκλινική “Υγεία” στη Λεμεσό, από τον ιατρό Δρ. Άλκη Αλκιαβιάδη, ο οποίος μετά από εξέταση που διενήργησε στον Αντρέα Γρηγορίου διαπίστωσε πως χρήζει άμεσα χειρουργικής επέμβασης.

Η υπεράσπιση του Αντρέα Γρηγορίου παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου ιατρικά πιστοποιητικά με την υπογραφή του κ. Αλκιβίαδη, τα οποία αναφέρουν πως ο πελάτης του κινδυνεύει να χάσει μέχρι και το πόδι του αν δεν χειρουργηθεί άμεσα, ενώ οι πόνοι που έχει είναι τρομεροί, με συνεπεία να του δημιουργούν προβλήματα στο βάδισμα και την ισορροπία.

Ο κ. Πικής ανέφερε πως η επέμβαση του πελάτη του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού τέτοιες επεμβάσεις δεν γίνονται εκεί, προσθέτοντας πως επιθυμία του πελάτη του είναι να χειρουργηθεί στη Λεμεσό από τον κ. Αλκιβιάδη.

“Η αναγκαία περίθαλψη του πελάτη μου δεν μπορεί να γίνει από τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν διενεργείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού πρόκειται για εξειδικευμένη επέμβαση και δεν υπάρχουν τα μηχανήματα. Τυχόν άρνηση της μεταφοράς του πελάτη μου στη Λεμεσό συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση του από το κράτος. Είναι ατομικό του δικαίωμα να χειρουργηθεί από το συγκεκριμένο γιατρό”, είπε ο κ. Πικής.

Επίσης, είπε στο δικαστήριο πως ο πελάτης του είναι διατεθειμένος να επωμιστεί όλα τα έξοδα της επέμβασης του.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία των Κεντρικών Φυλακών, η οποία απαγορεύει στους κρατούμενους να νοσηλεύονται και να περιθάλπονται εκτός των ορίων της Λευκωσίας, ο κ. Πικής υποστήριξε πως τη συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να τη διενεργήσει μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός στη συγκεκριμένη πολυκλινική, όπου εργάζεται.

Σχετικά με την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας, η υπεράσπιση του 1ου κατηγορούμενου ανέφερε πως η θέση του πελάτη του είναι ότι δεν έχει καμία απαίτηση και απεμπολεί το δικαίωμα του να είναι παρόν στη δίκη για το διάστημα των τριών εβδομάδων που χρειάζεται για να αναρρώσει από την επέμβαση.

Επιπλέον, ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του δέχεται όπως εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο δωμάτιο που θα νοσηλεύεται, για να μπορεί η Αστυνομία να τον παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, καθώς επίσης η αστυνομία μπορεί να στρατοπεδεύσει εντός και εκτός της πολυκλινικής, ακόμα και μέσα στο χειρουργείο, όπου θα χειρουργείται.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Έλενα Κλεόπα ανέφερε ότι η υπεράσπιση του 1ου κατηγορούμενου δεν απέδειξε ότι η επέμβαση είναι επείγουσα.

“Δεν έχει καταδειχθεί ότι είναι επείγουσα και θέμα ζωής και θανάτου η επέμβαση. Γιατί δεν περιμένουν να δουν τι θα πουν και οι κυβερνητικοί ιατροί; Μιλάμε για ένα υπόδικο. Το κράτος πρέπει να του παράσχει ιατρική βοήθεια, αν πρέπει όμως. Το κράτος βρίσκεται σε μια διαδικασία να βρει τη λύση για το συγκεκριμένο κρατούμενο”, είπε η κ. Κλεόπα.

Πρόσθεσε πως δεν δικαιολογείται η απόλυση του 1ου κατηγορούμενου υπό όρους, σημειώνοντας πως η διαδικασία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο δεν θα ήταν εφικτό να διακοπεί.

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του στο αίτημα Πική αύριο.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης της 3ης κατηγορούμενης Έλενας Σκορδέλη, Μιχαλάκης Κυπριανού ολοκλήρωσε την παρουσίαση μαρτύρων υπεράσπισης.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο πέντε μάρτυρες υπεράσπισης, όλοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι παρουσίασαν από τα βιβλία ημερήσιας διαταγής τις ποινές που επιβλήθηκαν στο βασικό μάρτυρα κατηγορίας Φάνο Χατζηγεωργίου κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Εθνικής Φρουράς.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, στις 10:00.

Πηγή ΚΥΠΕ