Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Λιλλήκα έναντι Μαλά στον α’ γύρο


Διαβάστε επίσης, “ΔΗΚΟ: Το 2013 να είναι χρονιά υπέρβασης της κρίσης” και “Καύσιμα «Χρυσάφι» θα πληρώνουμε από αύριο”.


Σε ανακοίνωσή του, με την οποία δημοσιεύει την έρευνα, το Εκλογικό Επιτελείο του κ. Λιλλήκα αναφέρει ότι η έρευνα της Pulse Market Research «επιβεβαιώνει τις πραγματικότητες των εκλογών».

Στο δεύτερο γύρο και ειδικότερα, στο σενάριο Αναστασιάδης – Λιλλήκας, η έρευνα καταδεικνύει «σκληρή και αμφίρροπη μάχη», όπως αναφέρεται, ενώ στο σενάριο Αναστασιάδης – Μαλάς, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «αποκτά ισχυρότατο και σχεδόν μη αναστρέψιμο προβάδισμα».

Πιο αναλυτικά, στον πρώτο γύρο των Προεδρικών ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 36,7%, ο Γιώργος Λιλλήκας  20,5% και ο Σταύρος Μαλάς 18,5%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στον πρώτο γύρο, ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί «καθαρό» προβάδισμα ανάμεσα στους δηκοϊκούς ψηφοφόρους, έναντι του Νίκου Αναστασιάδη, παρά την απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ για στήριξη του Συναγερμικού υποψηφίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιλλήκας υποστηρίζεται σχεδόν από ένα στους δύο ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ (45%), έναντι 31% που λαμβάνει ο κ. Αναστασιάδης, ενώ παράλληλα, επιβεβαιώνεται, όπως αναφέρεται, η πολυσυλλεκτικότητα του ανεξάρτητου υποψηφίου, τον οποίο εμπιστεύεται το 13% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, το 63% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, το 66% των ψηφοφόρων του Ευρωπαϊκού Κόμματος, το 4% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά και το 21%  των  πολιτών που απείχαν από τις τελευταίες εκλογές και εκδήλωσαν πρόθεση ψήφου στις Προεδρικές.

Επίσης, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εκλογικού Επιτελείου Λιλλήκα, ότι τα υψηλά ποσοστά του κ. Αναστασιάδη στον πρώτο γύρο στηρίζονται κυρίως στη μεγάλη συσπείρωση του κόμματος του (85%), ενώ «άκρως προβληματική» παρουσιάζεται η διεισδυτικότητα του κ. Μαλά στον ενδιάμεσο χώρο, από τον οποίο αντλεί σχεδόν μηδενικά ποσοστά (2% από το ΔΗΚΟ, 4% από την ΕΔΕΚ, 0% από το ΕΥΡΩΚΟ).

«Η προβληματική διείσδυση του κ. Μαλά επιβεβαιώνεται και στα δύο υποθετικά σενάρια του δευτέρου γύρου, όπου ο τέως υπουργός Υγείας λαμβάνει μόλις το 26% έναντι 48% του Ν. Αναστασιάδη» αναφέρεται.

Αντίθετα, προστίθεται, στο σενάριο Αναστασιάδη-Λιλλήκα το Επιτελείο Λιλλήκα κάνει λόγο για «σκληρή μάχη», καθώς ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει το 41% των ψήφων, ενώ ο κ. Λιλλήκας φτάνει στο 33%.

Από τα άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse, το Επιτελείο Λιλλήκα σημειώνει ότι το 83% των πολιτών ανησυχούν γιατί «τα πράγματα στην Κύπρο πάνε προς λάθος κατεύθυνση» και οκτώ στους δέκα (80%) «θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη από πέρσι».

Επίσης το 62% των πολιτών δηλώνει «πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τη ζωή τους».  

Για τη διενέργεια της έρευνας λήφθηκαν 1014 τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

 

Δήλωση Λιλλήκα για 2013 με δέσμευση για απεγκλωβισμό της Κύπρου από το Μνημόνιο 

Την ευχή όπως το 2013 αποτελέσει έτος απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο, εκφράζει σε δήλωση του με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας δεσμεύεται δε ότι εφόσον ο κυπριακός λαός εμπιστευτεί τη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα, το 2013 θα εφαρμόσει πολιτικές για απεγκλωβισμό της Κύπρου  και των Κυπρίων πολιτών από το Μνημόνιο και την Τρόικα, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12.

«Μπορούμε με σκληρή δουλειά, νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και σωστή χρήση του φυσικού μας πλούτου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέπουν να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης  και άμεση μείωση της ανεργίας» αναφέρει.

Στη δήλωση του ο Γιώργος Λιλλήκας απευθύνει τις θερμότερες του ευχές προς τον κυπριακό λαό, και εύχεται όπως το 2013 να είναι η απαρχή μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής που θα στοχεύει στην αύξηση του πολιτικού κόστους της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου έτσι ώστε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού.

«Μια λύση που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους πολίτες να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας αλλά και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα τους επιτρέπει να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης σε μια ελεύθερη πατρίδα» όπως προσθέτει.

«Τις γιορτινές αυτές ημέρες στρέφουμε τη σκέψη μας στους εγκλωβισμένους, στους συγγενείς των αγνοουμένων, στις οικογένειες των προσφύγων, στους άνεργους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» συμπληρώνει.

 

Πηγή ΚΥΠΕ