Δύσκολη η αναζήτηση του διαδόχου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ


Διαβάστε επίσης: Απόψε το διάγγελμα Χριστόφια. Διαβάστε επίσης για το σταθερό προβάδισμα Αναστασιάδη. 


Ο κ. Γιούνκερ που ανέλαβε τα καθήκοντά του με τη δημιουργία της θέσης αυτής το 2005, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του προκειμένου να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του Πρωθυπουργού της χώρας του, που ασκεί συνεχώς από το 1995.

Ωστόσο, μετά από παράκληση των εταίρων δέχθηκε να παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους. Χθες το βράδυ ανακοίνωσε στους Υπουργούς ό,τι θέλει να αποχωρήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2013 και τους κάλεσε να αναζητήσουν το διάδοχό του.

Τους τελευταίες μήνες ακούστηκαν κατά καιρούς αρκετά ονόματα για τη διαδοχή του σημερινού Προέδρου του Εurogroup, ,μεταξύ των οποίων του Φιλανδού Πρωθυπουργού Γίρκι Κάτανεν και κυρίως του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή, δεδομένου ότι Γαλλία και Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Το Παρίσι είχε θέσει ως προϋπόθεση για να δεχθεί τον κ. Σόιμπλε, την παραίτησή από τη θέση του υπουργού. Στην ουσία, όμως, δεν ήθελε το Γερμανό Υπουργό θεωρώντας ότι είναι πολύ σκληρός στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ για τους Γάλλους η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αλληλεγγύη.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ερωτηθείς χθες το βράδυ από τους δημοσιογράφους για την πιθανότητα να προεδρεύει από κοινού με τον κ. Σόιμπλε απάντησε πως είναι ένα θέμα που εξετάζεται, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινή θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαδοχή του κ. Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή θα είναι δύσκολη, είπε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να υπάρξει μια προσωρινή λύση για ένα διάστημα, ίσως μέσω της κοινής προεδρίας των Γάλλων και των Γερμανών, ενόψει των αλλαγών που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης για τη μετεξέλιξή της εκτός από νομισματική και σε οικονομική ένωση. Μάλιστα οι πρώτες αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Μια από τις ιδέες είναι να θεσπιστεί θέση Προέδρου του Εurogroup πλήρους απασχόλησης, χωρίς άλλες υποχρεώσεις και θα λογοδοτεί έμμεσα ή άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Και στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών δεν αποκλείεται να ζητηθεί για μια ακόμη φορά από τον κ. Γιούνκερ να παρατείνει για λίγους μήνες ακόμη την παραμονή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ