Ε. Χαραλαμπίδου: Ιστορική ευθύνη η ψήφιση του προϋπολογισμού


Διαβάστε επίσης, “Μαυρίδης: 48000 ευρώ χρωστά ο κάθε Κύπριος” και “Με “ρεκόρ” ψήφων περνά ο μνημονιακός προϋπολογισμός“.


Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές καλούνται να σταθούν αντάξιοι των νέων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.

«Προκλήσεων, που μπορεί στην πρώτη ανάγνωση να επικεντρώνονται στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και στα οικονομικά βάρη που καλείται ο τόπος μας να σηκώσει, αλλά και σε προκλήσεις, που μπορεί φαινομενικά να είναι λιγότερο ορατές, αλλά που ουδόλως στερούνται αντίστοιχης ιστορικότητας των στιγμών», είπε η κ. Χαραλαμπίδου σε ομιλία της για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013.

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «οι συμπολίτες μας (όχι οι πολίτες αυτού του τόπου, ωσάν εμείς να ανήκουμε κάπου αλλού), οι συμπολίτες μας στέκονται πλέον πολύ κριτικά απέναντι στο κράτος και στους θεσμούς που το συγκροτούν, γιατί το κράτος μας είναι οι θεσμοί του και εάν οι θεσμοί παύουν να δημιουργούν αίσθημα εμπιστοσύνης, τότε και η εμπιστοσύνη προς το ίδιο το κράτος διαβρώνεται».

«Και εάν τα θεμέλια του κράτους», συμπλήρωσε, «που είναι οι θεσμοί διαβρωθούν, όλοι μας καταλαβαίνουμε και τις επιπτώσεις στο οικοδόμημα αυτής της πολιτείας. Τί περιμένουν οι συμπολίτες μας από εμάς; Είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας και οφείλουμε να απαντήσουμε σε αυτό. Περιμένουν απλά, πότε η οικονομική συγκυρία θα επιτρέψει να αρθούν τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου; Κάτι τέτοιο θα ήταν μια επιφανειακή ερμηνεία του λαϊκού αισθήματος».

Πρόσθεσε πως «οι συμπολίτες μας είναι αρκετά ώριμοι και γνωρίζουν ότι το περί δικαίου αίσθημα από την μια, και η απόδοση δικαίου από την άλλη, δεν είναι κατ’ ανάγκη ταυτόσημα πράγματα», συμπληρώνοντας ότι «ξέρουν ωστόσο και να απαιτούν ένα ακόμα δικαιότερο δικαστικό σύστημα, με αφοσίωση στο νόμο, αλλά και στον άνθρωπο, με εφαρμογή του νόμου για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής τάξης».

Ανέφερε ακόμα πως «οι συμπολίτες μας, μας ζητούν να προβούμε στη δική μας ενδοσκόπηση και να κοιτάξουμε μέσα μας πριν βιαστούμε να απαντήσουμε ότι ήδη πράττουμε το καλύτερο δυνατό», για να προσθέσει πως «τα σύνθετα προβλήματα χρειάζονται σύνθετες απαντήσεις και πρέπει να σταθούμε αντάξιοι αυτής της ιστορικής συγκυρίας, γιατί ούτε οι συμπολίτες μας, αλλά ούτε και η ιστορία θα μας συγχωρέσουν μια τέτοια αποτυχία».

Πηγή ΚΥΠΕ