Εφημερίδες: “Κούρεμα ή όχι”

Υπό τον τίτλο «το μεγάλο δούλεμα» η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι από το καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, οι συνεργάτες του και το ΑΚΕΛ κατέβαλλαν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Τρόικα αλλά και πως αν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ξεκινούσαν τον Ιούνιο θα είχαμε τώρα Μνημόνιο και την πρώτη δόση. Ακόμη, γράφει ότι το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας κυμαίνεται κοντά στα 20 δισ. ευρώ . Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως «θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το DNA του Έλληνα».

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Σκληρό πόκερ για το δημόσιο χρέος», αναφέρει ότι σε σκληρό πόκερ με βασικό παίκτη το ΔΝΤ εξελίσσεται η προσπάθεια για έγκριση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου από την Τρόικα, με κύριο ζητούμενο να εξακολουθεί να είναι η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και με το ΔΝΤ να επιμένει ότι δεν θα συμμετάσχει στη δανειακή σύμβαση αν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Γράφει ακόμη ότι ασκήθηκε η πρώτη ιδιωτική αγωγή ασκήθηκε από κάτοχο αξιογράφων εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας. Ακόμη, αναφέρει ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξαπέλυσε αιχμές κατά του Προέδρου Χριστόφια γιατί, όπως είπε, αποκαλεί κλεφταράδες των λαών εκείνους στους οποίους αποτείνεται για να τον δανείσουν.

«Υποχώρησε η Λευκωσία – Άλλαξε υπό πίεση τη ρήτρα για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών» είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», που αναφέρει ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια υποχρεώθηκε να συναινέσει σε απάλειψη θετικής ρήτρας η οποία αρχικά συζητείτο για να περιληφθεί στο Μνημόνιο και η οποία θα διασφάλιζε ότι το δημόσιο χρέος που θα προκληθεί από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα μεταφερθεί μελλοντικά από τους ώμους των Κύπριων φορολογουμένων στα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αλλού γράφει ότι την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης αρχίζει να μιλά για εκλογές ενός γύρου, τα επιτελεία Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα βρίσκονται σε αμφίρροπη μάχη για το ποιος θα περάσει στη δεύτερη Κυριακή. Ακόμη, γράφει πως σύμφωνα με στοιχεία έτος ανεργίας θα είναι το 2013 καθώς αναμένεται μεγαλύτερη επιδείνωση στην αγορά απασχόλησης.

Η «Χαραυγή», με τίτλο Μεταλλάξεις και απολογίες», γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι πολιτικοί οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος να σταθούν ενώπιον του κυπριακού λαού και να προτάξουν αυτά που πίστευαν χθες και να ζητήσουν από τους πολίτες να τους στηρίξουν στη βάση αυτών που διαχρονικά στήριζαν, δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση για το αύριο. Αλλού παρουσιάζει συνέντευξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος εκφράζει πλήρη ικανοποίηση για το έργο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Ιζέτ Ιζτζάν ο οποίος αναφέρει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ βάζουν τους Τ/κ στην ίδια κατηγορία με τους πολίτες ξένων χώρων σπρώχνοντας τους προς την Άγκυρα και τα τ/κ φασιστικά στοιχεία.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Μικρά τα σημάδια της γιορτινής ατμόσφαιρας» γράφει ότι παρά το γεγονός ότι τα Χριστουγεννιάτικα φώτα έχουν ανάψει και οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο, ωστόσο όλο και λιγοστεύουν αυτοί που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν τα χρήματα τους. Εντούτοις μερικοί καταστηματάρχες συνεχίζουν να ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει κατά τη σημερινή και αυριανή ημέρα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μια 28χρονη οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες σκοτώθηκε χτες το πρωί στη Λεμεσό, την ώρα που σκούπιζε το πεζοδρόμιο, όταν μεθυσμένος οδηγός προσέκρουσε σε αυτοκίνητο το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μετακινηθεί και να χτυπήσει το θύμα.  Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής βρίσκεται σε σύγκρουση με το Junior School σε σχέση με μίσθωση τεμαχίου γης.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Άνοδος Αναστασιάδη, δεύτερος ο Μαλάς» γράφει ότι νέα δεδομένα και σημαντικές διαφοροποιήσεις στη μάχη για τις επερχόμενες προεδρικές, αποκαλύπτει η δημοσκόπηση Δεκεμβρίου που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιστρέφουν δυναμικά διεκδικώντας τις ψήφους που μετακινήθηκαν προς Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος ωστόσο συγκρατεί ακόμα 43,7% του ΔΗΚΟ. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο εκλογών ενός γύρου. Γράφει ακόμη ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ Τόμας Βίζερ εκτιμά ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας  θα είναι εκείνος που θα υπογράψει το Μνημόνιο. Γράφει επίσης για «αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας» καθώς ένα κύμα θετικών ειδήσεων ακολούθησε την έγκριση της δόσης για την Ελλάδα.

«Τροχοπέδη για την Παιδεία το Μνημόνιο» είναι ο κύριος τίτλος της «Μάχης» η οποία παρουσιάζει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού, ο οποίος αναφέρει ότι η ΠΟΕΔ δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια αλλά θα αντιδράσει δυναμικά κατά των μέτρων που εργοστασιοποιούν την Παιδεία και αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως απλούς αριθμούς και τους εκπαιδευτικούς ως μηχανές. Αλλού γράφει ότι παρά τις ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις εντός και εκτός Κύπρου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα του κυπριακού χρέους, οι αριθμοί υποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το 2016 το δημόσιο χρέος της Κύπρου δεν θα είναι βιώσιμο και ότι το κούρεμα θα είναι αναπόφευκτο. Γράφει επίσης ότι σιγή ιχθύος τηρεί η Κυβέρνηση για τους 5.000 Σύρους που προτίθεται να μεταφέρει στην Κύπρο.