Αίγυπτος: Mηχανισμός ελέγχου αγοραπωλησιών ξένου συναλλάγματος

 


Διαβάστε επίσης, “Σε «ρινγκ» μετέτρεψε το αεροδρόμιο Λάρνακας πρέσβειρα” και “Λιλλήκας: Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα εκλεγεί”.


Σε ελεγχόμενους πλειστηριασμούς ξένου συναλλάγματος προχωρά από σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να περιορίσει δραστικά τη μαζική αγορά αμερικανικών δολαρίων από τους αιγυπτίους, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο κρατικός έλεγχος στην αγορά συναλλάγματος δεν αφορά μόνο όσους θέλουν να αποσύρουν ή να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, αλλά και τις αγοραπωλησίες δολαρίων στη διατραπεζική αγορά.

Από τότε που ξεκίνησε η επανάσταση, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν μειωθεί κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα ταμεία απομένουν μόνο 15 δις δολάρια που είναι το μικρότερο δυνατό ποσό που χρειάζεται η Αίγυπτος για εισαγωγές για τρεις μήνες.

Η Κεντρική Τράπεζα κατέφυγε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να αποφύγει την διαφαινόμενη υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας αλλά και την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός, Χισάμ Καντίλ, επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεση του Καϊρου για επανάληψη των συνομιλιών με το ΔΝΤ τον Ιανουάριο, ώστε η χώρα να μπορέσει να πάρει δάνειο ύψους 4,8 δις δολαρίων. Η διαδικασία “πάγωσε” στις 11 Δεκεμβρίου εξαιτίας της πολιτικής έντασης στη χώρα.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr  επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.