Έγγραφο-βόμβα του Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος


Διαβάστε επίσης, “Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση το Eurogroup – Θρίλερ με το ΔΝΤ” και “Στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών για το Eurogroup”.


Σε ενυπόγραφη επιστολή του που αποκαλύπτει η Real news, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 124%, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Eurogroup.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup ενώ αναφέρει πως έχει στη κατοχή της δύο επιστολές του Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως προκαλεί αίσθηση η ελαφρότητα και η προχειρότητα με την οποία προσεγγίζουν τη συμφωνία για το πρόβλημα της Ελλάδας οι ηγέτες της Ευρώπης.

Μάλιστα, στη δισέλιδη επιστολή του προς τους επικεφαλής των Κ.Ο της Μπούτεστανγκ ενόψει της ψήφισης προχθές του ελληνικού πακέτου, ο Σόιμπλε κάνει λόγο για στόχο 126,6% για το 2020, απόκλιση περίπου 5 δισ. και 115% για το 2022, και όχι 124% για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022 όπως είναι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Παράλληλα, ο Σόιμπλε αιτιολογεί την αντίθεση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος, λέγοντας πως “δεν θα καθίστατο δυνατή η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος διάσωσης με τη μορφή που έχει σήμερα” και ότι η εξασφάλιση των δανείων προς την Ελλάδα προϋποθέτει εγγυήσεις για τη Γερμανίας σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των εν λόγω δανείων”.

Επίσης, σημειώνει πως μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει αλλά “η παράταση αφορά τους στόχους υλοποίησης προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση”.

Μεταξύ άλλων, στο ίδιο έγγραφο καταδεικνύεται και η αδυναμία της Ελλάδας να απορροφήσει διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια.

Εποπτεία και έλεγχος

Στην 9σέλιδη επιστολή του Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας του περιγράφεται ο έλεγχος που έχει συμφωνηθεί να ασκηθεί στην υλοποίηση του προγράμματος.

Οι αλλαγές περιέχουν βελτιωμένη καθοδήγηση του προγράμματος και εκταμίευση με δόσεις. Η εκταμίευση των 9,3 δισ. που έχει προγραμματιστεί για το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, που θα προσδιοριστούν σε μνημόνιο κατανόησης ως ορόσημα. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Σόιμπλε και στον ειδικό λογαριασμό ο οποίος όπως εξηγεί θα αναπτυχθεί περαιτέρω σε βελτιωμένο λογαριασμό ελέγχου όπου θα μεταφέρονται αυτόματα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πλεονάσματα και το 30% των εσόδων που θα υπερβαίνουν τους στόχους.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.